Скандал в Австрия: Себастиан Курц умишлено е насаждал страх у гражданите

Скандал в Австрия: Себастиан Курц умишлено е насаждал страх у гражданите

Австрийският канцлер Себастиан Курц умишлено е насаждал страх у гражданите, защото те не се отнасяли сериозно към заплахата Covid-19. Това става ясно от протокол от заседание на Кризисния щаб под ръководството на канцлера, предаден на общественото радио ОРФ, съобщи БНР.

Да се привлече вниманието на австрийците със стряскащи данни и драматични изказвания – това са обсъждали на 12 март членове на правителството, здравни експерти и експерти по комуникация. От протокола се разбират още думите на Курц, че трябва да се действа внимателно и австрийците да почувстват страх от заразата, но не и от евентуален недостиг на хранителни стоки вследствие на пандемията.

След първоначалния опит на говорител на канцлера да отхвърли протокола като фалшифициран, той е обяснил, че Курц не е бил цитиран правилно. Според него канцлерът разбирал страха на хората от заразата, но не и от недостига на хранителни стоки.

В опит да спрат разрастващия се скандал Зелените – коалиционния партньор в правителството, обявиха, че ще публикуват протокола от въпросното заседание без имената на говорещите.

Всички опозиционни партии остро разкритикуваха поведението на канцлера Курц. Крайнодясната Партия на свободата коментира, че „вменяването на вина и насаждането на страх са основни характеристики в поведението на Себастиан Курц по време на карантината“.

Междувреенно канцлерът похвали днес в обръщение към нацията работещите в сферата на основните услуги. Той заяви, че трудолюбивите хора трябва да печелят повече от гледна точка на справедливост и да стимулират потреблението, както и че многонационалните компании трябва да плащат своя справедлив дял от данъците, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„На национално и на европейско равнище ще се борим срещу всички форми на данъчно избягване и срещу нелоялните данъчни практики на големите компании“, каза Курц в реч по случай 75-ата годишнина от основаването на Втората австрийска република след Втората световна война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *