Скандална реклама за чипс разбуни духовете в Италия

Скандална реклама за чипс разбуни духовете в Италия

В Италия избухна скандал около реклама на чипс, която предизвика масово недоволство, довело до жалби до Института по рекламна саморегулация на Апенините. Рекламният клип беше отстранен от ефир поради обвинения, че нарушава моралните, гражданските и религиозните убеждения на обществото.

Авторите на рекламата се защитиха, като обясниха, че са искали да създадат „фантастична реалност без религиозни ограничения“, отбелязвайки, че подобни идеи са били използвани в световното кино и театрални постановки. Според тях, видеото е създадено с типичната британска ирония и е насочено към младежката аудитория, което не би представлявало обида за тях.

Скандалната сцена в рекламата се разиграва в манастир, където монахини се подготвят за причастие, но вместо хляб получават чипс. Вестник Avvenire, притежание на Италианската епископска конференция, изрази възмущение, описвайки Христос като „изобразен под формата на хрупкава кора, унижен и разрушен както преди 2000 години“, като акцентира на провокативния характер на комуникацията. Цялото действие на рекламата е подчертано от изпълнението на Ave Maria на Франц Шуберт, което добавя допълнително напрежение.