Ситуацията в Солун с COVID-19 извън контрол

Ситуацията в Солун с COVID-19 извън контрол

Гърция затвори границите си за туристи от миналата нощ. Ще се пропускат само гръцки граждани, чужденци, които пребивават законно в страната, собственици на имоти и граждани на ЕС, които пътуват по бизнес, здравословни причини и други неотложни нужди, предаде БНТ.

За целта трябва да имат доказателствен документ, както и удостоверение за придвижване вътре в страната или при влизане в Гърция – да пуснат есемес за къде са тръгнали и защо. Причините за налагането на тази мярка са големият брой заболели от коронавирус в Северна Гърция и националната карантина в цялата страна. От сряда QR кодът вече е задължителен при влизане и при излизане от Гърция без значение от транспорта.

Ситуацията с коронавируса е извън контрол в Солун, пише в. “Катимерини” на първа страница. Процентът на положителните тестове в града е 32 на сто. Вече е разработен и се очаква незабавно да влезе в сила специален план за действие във втория по големина гръцки град, защото в един момент броят на свободните легла за интензивно лечение е спаднал едва до 3.

Планът предвижда също прехвърляне на болни с COVID-19, които се нуждаят от интубиране, в други региони с военен самолет С-130, снабден със специална кабина. Солунският вестник “Типос Тесалоникис” пише, че градът е в състояние на обсада, след като за един ден във вторник бяха установени 652 нови случая на коронавирус – повече дори и от столицата Атина.

Сърбия е близо до катастрофална епидемиологична ситуация, съобщи агенция ТАНЮГ. Епидемиологът Предраг Кон предупреди, че скоро хората няма да има къде да се лекуват. В Белград вчера са регистрирани 1430 заразени. Унгарският парламент предостави извънредни правомощия на премиера Виктор Орбан, позволяващи му за срок от 90 дни да управлява с правителствени постановления с цел да бъде ограничено разпространението на коронавируса. Унгария е в частичен локдаун от сряда.

В Европа вече има над 300 000 жертви на коронавируса, като много страни отчитат рекордна смъртност от началото на пандемията. Сред тях е и Русия, където за денонощие са починали 432 души, с които жертвите стават 31 593. СЗО обяви, че има и рекорден прираст на заразените с коронавирус за седмица в света – 3,6 милиона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *