Сирене уби 10 души и вкара в болница 24-ма в Швейцария

Сирене уби 10 души и вкара в болница 24-ма в Швейцария

Швейцарското правосъдие разследва производител на сирена, чиито продукти, заразени с листерия, може да са причинили смъртта на 10 души от 2018 г. Други 24 човека са се разболели.

Разследването е започнало след жалба, подадена миналия месец от компетентните власти срещу производителя, базиран се в кантон Швиц, в централната част на страната. Според жалбата 10 от разболелите се общо 34 души, консумирали продукцията на компанията, са починали, каза прокурор Франциска Щайнер.

Регионалната прокуратура в сътрудничество с полицията разследва дали производителят носи отговорност за смъртните случаи и е нарушил законодателството за хранителните продукти.

В периода между март и май четирима пациенти в болница в Сион са се заразили, след като консумирали сирене от Швиц. Единият, страдащ от тежка форма на рак, е починал.

Според източници сиренето е било бри. В началото на май производителят на сиренето е информирал клиентите си, че е намерил листерия в свои продукти. Той е подал и сигнал до Федералната служба за безопасност на храните и за ветеринарните въпроси, която също е отправила предупреждение до потребителите.

Листерията може да оцелее седмици при ниски температури и хладилниците са подходяща среда за нея.

Бактерията може да доведе до усложнения при хора с крехко здраве, като малки деца, възрастни, пациенти с нисък имунитет и бременни жени. Човек може да се разболее до два месеца след като е консумирал заразен продукт. Най-тежките симптоми са температура и мускулни болки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *