Синдикатите искат 1600 лв. максимална пенсия от октомври

Синдикатите искат 1600 лв. максимална пенсия от октомври

Максималната пенсия да стане поне 1600 лв. от 1-ви октомври, вместо 1500 лв. както е заложено в одобрената първо четене от депутатите актуализация на осигурителния бюджет. Това предлагат представители на синдикатите и работодателите в становища по законопроекта, пише БНР.

В момента таванът на пенсиите е 1 440 лв. От БСК предлагат да се оцени възможността за увеличаване на максималния размер на пенсиите на 1 600 лева, което е ръст от близо 11 процента спрямо сегашният.

Целта е насърчаване на мотивацията, работещите да се осигуряват върху реалните си доходи.

От КНСБ искат максималната пенсия да стане 1 630 лв. като сумата се получава, ако към сегашния таван от 1 440 лв. се приложи същият процент на повишение, който е предвиден за минималната пенсия, а именно – 13,3%.

Синдикалистите приемат гласуваното от депутатите увеличение на всички пенсии чрез повишаване на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 на сто, но с уговорката, че трябва да се отчита действителният стаж, тоест ефективно отработените години, а не така нареченият „превърнат“ стаж.

При осигурителен стаж от различни категории труд, този от първа и втора категория се превръща по закон стаж от трета категория. „Ефективният един път на някои умножаван по три, на други по 1,67, на трети по 1,25. Сега си представете тия коефициенти всичките да ги умножим по 1,35 и несправедливостта напредва. Разликата между ефективния до този, който веднъж е зачетен, и е участвал вече във формулата и е бонфициран от 1,1 на 1,2, да си остане с 1,2“, обясни националният секретар на КНСБ Ася Гонева.