Силна снежна буря блокира Ню Йорк

Силна снежна буря блокира Ню Йорк

Силна снежна буря блокира през изминалата нощ североизточната част на САЩ, включително мегаполиса Ню Йорк, предават световните агенции. От Вашингтон до Бостън и от Пенсилвания до Мейн десетки милиони хора бяха поставени в състояние на извънредна ситуация.

Бурята накара част от жителите на Ню Йорк, където на места снежната покривка достигна 50 см, да си припомнят историческите снеговалежи от периода 22-24 януари 2016 г., когато снежната покривка достигна близо 70 см, отбелязва Франс прес.

Кметът на града Бил де Блазио обяви извънредно положение, за да улесни работите по разчистването на снега от страна на специалните екипи. Училищата, които останаха отворени въпреки пандемията, ще бъдат затворени и утре. Де Блазио помоли нюйоркчани да избягват да се придвижват из града, освен ако това не е крайно наложително.

„При този ритъм на снеговалежа, снегорините не могат да се справят“, заяви губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо. Той също призова нюйоркчани да ограничат придвижването си, като предупреди, че шофьорите на автомобили могат да се окажат блокирани на затрупани със сняг пътища

Силната буря наложи и ограничения на движението и затваряне на летища и центрове за ваксиниране срещу COVID. На места снежната покривка достигна 40 см, като се очакваше снеговалежът да продължи и днес, съобщиха от американската Национална метеорологична служба.