Силен трус и цунами в Мексико, няма пострадали българи

Силен трус и цунами в Мексико, няма пострадали българи

Силно земетресение удари южно Мексико във вторник, като американският геоложки институт отчете магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер. Мексиканските власти съобщиха, че епицентърът е бил в Крусесита, в югоизточния щат Оаксака, но ударната вълна се усетила чак в Мексико Сити, на около 700 километра. В Мексико един човек е загинал заради земетресението.

Земетресението бе последвано от цунами в Тихия океан, което достигна крайбрежието на Мексико. Американските сеизмолози предупредиха, че някои райони на западния бряг на страната са застрашени от цунами с височина до три метра.

„Това са малки вълни, в района на Акапулко – малко по-високи от метър, в Оахака – над 50 сантиметра и още по-малки край Чиапас. Те не са разрушителни, но по отношение на амплитудата определено беше малко цунами“, заяви ръководителят на Националния център за предупреждение за цунами Мигел Рейес Мартинес.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при земетресението, разтърсило Мексико, съобщиха във вторник вечерта от българското Министерство на външните работи. По информация на българското посолство в Мексико става дума за няколко труса с различен магнитуд – между 3,8 и 7,5 по Рихтер. Епицентърът е на около 800-900 км от столицата.

От мисията ни прозвъняват българските граждани, които живеят близо до епицентъра на земетресението. Дипломатите ни са в готовност да окажат съдействие при необходимост.

Българските граждани могат да се свържат с посолството в Мексико на следните телефони: +52 55 55963283; +52 55 55963295; +521 55 97071517.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *