СЗО алармира: Има опасност от нова смъртоносна епидемия, за която няма нито лек, нито ваксина

СЗО алармира: Има опасност от нова смъртоносна епидемия, за която няма нито лек, нито ваксина

Има опасност от нова смъртоносна епидемия, за която няма нито лек, нито ваксина. 

Инфекция от силно заразния марбургски вирус е регистрирана в южната част на Гвинея. Болестта е смъртоносна подобно на ебола и за нея няма открито лечение или ваксина.

Това е първи случай на марбургска хеморагична треска в Западна Африка, предупреди Световната здравна организация. Предприети са мерки за установяване на хората, които са били в контакт с пациента, 46-годишен мъж, който междувременно е починал. До момента са идентифицирани 155 души, които са поставени под наблюдение, съобщи RFI.

Представителят на СЗО в Гвинея д-р Жорж Кизербо увери, че за момента рискът от разпространение на вируса е локален и е ограничен непосредствено до районите около границите с Либерия и Сиера Леоне, предаде АФП. Контролът по границите е засилен, предаде actualno.com.

Случаи на заболявания, причинени от марбургския вирус, са регистрирани и по-рано в Южна Африка, Ангола, Кения и Уганда. Това е първият път, при който вирусът е потвърден и на територията на Западна Африка. Марбургският вирус е силно заразен със смъртност до 88%. Той е силно вирулентен и по-специално причинява хеморагична треска.

Според експерти на СЗО марбургският вирус има потенциала да се разпространи широко. Затова от организацията призоваха той бързо да бъде спрян. СЗО вече е изпратила на място екип от експерти, който да окаже подкрепа на националните здравни власти за тестване на населението.

Марбургският вирус е открит и в популации на животни и може да бъде пренасян от прилепи. Причинява висока температура и вътрешни кръвоизлизи като заразяването става чрез директен контакт с телесните течности на инфектиран, както и при допир със заразени повърхности.