Северна и Южна Корея възстановиха горещите комуникационни линии помежду си

Северна и Южна Корея възстановиха горещите комуникационни линии помежду си

Северна и Южна Корея възстановиха тази сутрин горещите комуникационни линии помежду си, които бяха прекъснати от Пхенян преди няколко месеца, съобщи Ройтерс.

Миналата седмица лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун изрази готовност да възстанови линиите за връзка, които Пхенян прекъсна в началото на август – само дни след отварянето им за първи път от една година – в знак на протест срещу съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея.

Севернокорейската информационна агенция КЦНА предаде, че линиите ще бъдат възстановени в понеделник в 9 ч. местно време. Южна Корея потвърди, че редовната комуникация, която се осъществява два пъти дневно, е била възстановена навреме чрез военни канали и други линии, управлявани от министерството на националното обединение, освен морския канал, който се реализира чрез международна мрежа за нуждите на търговските кораби.

В съобщението за възстановяването на линиите КЦНА призова южнокорейските власти „да положат позитивни усилия да поставят връзките между Севера и Юга на правилен път и да уредят важните задачи, на които трябва да бъде даден приоритет за отваряне на светли перспективи в бъдеще“.

От своя страна министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че горещите линии са допринесли за предотвратяване на неочаквани сблъсъци и изрази надежда, че възстановяването им ще доведе до съществено намаляване на военното напрежение.

Говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че американското външно министерство подкрепя силно междукорейското сътрудничество и определи възстановяването на комуникационните канали като „важен елемент от изграждането на по-стабилна среда на Корейския полуостров“.