Северен Кипър тръгва в курс към отделна държава

Северен Кипър тръгва в курс към отделна държава

Лидерът на отцепилия се Северен Кипър ще усили натиска на правителството му пред ООН за две държави на о. Кипър, като се позовава на „реалността“, след като вече половин век усилията за обединяване на разделения средиземноморски остров остават напразни.

Северен Кипър възприе безкомпромисна позиция срещу обединението, откакто Ерсин Татар беше избран за президент на кипърско-турския анклав миналата година със силна подкрепа от Турция, пише FT.

Двете страни на острова, разделени по етнически признаци от средата на 60-те години, сега са твърде отчуждени, за да се обединят отново, и бъдещите преговори изискват признаването на неговата страна като „равнопоставена и суверенна“, коментира Татар пред медията.

„Време е светът да признае реалността, че имаме две различни държави, и всяко усилие да ни вкара в смесен брак е обречено на провал“, казва той. „Те са гърци, те са християни. Ние сме различна раса. Ние говорим турски, нашата религия е ислям, нашата родина е Турция“, допълва той.

Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция нахлува на север в отговор на вдъхновен от Атина преврат, който има за цел да обедини острова с Гърция.

Десетилетният спор сега е заплетен в регионален конфликт за права върху въглеводороди в Източното Средиземноморие, като Кипър, Гърция, Израел, Египет и ЕС се изправят срещу Турция и Северен Кипър.

Само Турция признава администрацията на Татар, като Анкара държи десетки хиляди войници на острова. Останалата част от международната общност вижда правителството на кипърските гърци, което се присъедини към ЕС през 2004 г., като единствена легитимна власт на острова.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подкрепя разделението, но не успя да спечели никакво влияние, когато Татар се срещна с кипърския президент Никос Анастасиадис за проучвателни разговори, подкрепяни от ООН, през април.

Татар ще отпътува за Ню Йорк през септември по време на Общото събрание на ООН. Тогава се очаква той да се срещне отново с Анастасиадис в опит да установи достатъчно обща основа за възобновяване на официалните преговори.

„Не казвам, че ще затворим вратата“, посочва Ерсин Татар. „Тук съм, за да преговарям за справедливо уреждане на базата на две суверенни държави“, допълва той.

Напрежението в Източното Средиземноморие ескалира драстично миналата година, когато Ердоган изпрати сеизмичен изследователски кораб, придружен от военни кораби, във води, международно признати като принадлежащи на Гърция и Кипър, за да търсят природен газ. Заради ситуацията Турция и Гърция бяха на крачка от военна конфронтация.

Татар коментира, че не се доверява на обещанието на Кипър да сподели потенциалните газови печалби с кипърските турци, а енергийните сделки с Анкара означават, че Турция може да продължи да проучва за газ край кипърското крайбрежие. Това би рискувало да възобнови спора, който доведе до санкции на ЕС срещу Турция през декември.

Няколкостотин хиляди души, живеещи в северен Кипър, остават дълбоко изолирани в рамките на международно търговско ембарго, което не позволява директни полети освен до и от Турция.

Татар отхвърли офертата, която Анастасиадис му е предложил през април – да отвори летището и морското пристанище на Северен Кипър за международна търговия и пътници под контрола на ЕС и ООН в замяна на връщането на призрачния град Вароша. Турция затвори бившия луксозен курорт през 1974 г. и го остави да се разпадне, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюции, забраняващи презаселването.

Според Татар отказването от контрола върху транспортните центрове би било равносилно на „загуба на война, когато чужденците отнемат вашите активи“.

Междувременно Ердоган обяви, че втори участък от Вароша ще бъде отворен за цивилни, след като миналата година бе отворена част от плажа. Кипърските гърци обвиниха Ердоган за отнемане на земя в града. Татар казва, че собствениците кипърски гърци са „повече от добре дошли“ да се върнат или да кандидатстват за обезщетение.

Татар, бивш счетоводител, завършил университета в Кеймбридж, защитава усилията си да установи тесни връзки с Ердоган. Критиците му предполагат, че турската намеса може да е променила миналогодишните избори, но той отхвърля това твърдение като неоснователно.

Кипърските турци отдавна разчитат на Турция за сигурност, финансиране и инвестиции в инфраструктура. Миналия месец Ердоган обеща да построи в Северен Кипър нов президентски комплекс като „израз на това, че е държава“.

„По-нататъшната интеграция с Турция е естествена, защото нямаме приятелството, нито справедливостта, която очаквахме от международната общност“, казва Ерсин Татар. „Единствено с турска подкрепа един ден ще бъдем признати за държава“, допълва той.