Сделките с ваканционни имоти тръгнаха нагоре

Сделките с ваканционни имоти тръгнаха нагоре

През последните 15 до 20 дни е регистрирано увеличаване в броя на сделките за закупуване на ваканционни имоти, къщи на до 50 км от големите градове и по морето. Това съобщи основателят на една от агенциите за недвижими у нас Страхил Иванов по време на онлайн дискусия относно развитието на пазара за недвижими имоти след пандемията от COVID-19.

По думите му именно този пазар ще търпи развитие през тази година, докато закупуването на офиси и магазини ще остане на заден план. Очакванията са през следващите 3 до 6 месеца броят на сделките да продължи да расте, тъй като

„хората търсят пристан за парите си”.

По данни, изнесени от председателя на Националното сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев сключените сделки за покупко-продажба на недвижима собственост по Черноморието през 2020 г. са скочили най-драстично в Поморие – с 44% спрямо миналата година. Следват го Балчик с 13% ръст и Несебър, където регистрираното увеличение е с 4 на сто. Спад в сравнение с 2019 г. се наблюдава в Каварна (18%), Бяла (11%), Царево (2%).

Допълнителни данни за започнато строителство на жилищни сгради сочат, че се наблюдава застой във всички големи градове у нас. Изключение прави Русе, където има 48% ръст спрямо 2019 г. В столицата спадът е в размер на 3%, а в Пловдив с 13 на сто. Започнатото строителство на нови жилищни сгради за цялата страна намалява с 15% през 2020 г.

Коментар по отношение на банковите кредити за покупка на имот у нас и в чужбина пък направи изпълнителният директор на родна агенция за недвижими имоти Антон Андонов.

„Повечето банки не промениха услугите и продукти си заради кризата. Единственото изключение е, че се изисква малко повече собствен ресурс при покупка на имот”, заяви той.

Докато преди беше възможно да се закупи имот без налични спестявания, днес –

купувачът трябва да разполага със средно 20% от продажната цена.

По време на кризата у нас имаше възможност за изповядване на сделки, банките продължиха финансирането, огледите също не се спирали. Той направи препратка към Швеция – единствената страна, „която е с по-добри възможности и либерален режим”. На територията й няма промени в бизнеса с имоти нито по отношение на цени, нито в броя на сделките. В Чехия обаче банките спират да финансират закупуването на жилищни имоти и да отпускат потребителски кредити.

За да продължат работа въпреки усложнената епидемична обстановка в страната, много от компаниите в сектора започват да предлагат услуги като дистанционно подписване на договори с електронен подпис, дистанционно депозиране и предварителните договори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *