Свръх мощен щам на коронавируса паникьоса Италия

Свръх мощен щам на коронавируса паникьоса Италия

От снощи жителите на Неапол и на цялата област Кампания са в паника заради изолирания в института „Паскал“ на местния университет „Федерико II“ нов щам на „Ковид-19“.

Ширналата се бързо из големия град психоза бе предизвикана от изявления на вирусолози, според които неаполитанската мутация на коронавируса поразява предимно млади хора и е устойчива на използваните в момента ваксини. Още рано сутринта паниката достигна измерения, които накараха губернатора на Кампания Винченцо Де Лука да поиска от правителството в Рим налагането на пълен национален локдаун с цел ограничаване на задаващата се нова вълна от зарази.

Сякаш за да бият отбой, по обяд учените глави от самия институт „Паскал“ обясниха в изявления за медиите, че нароченият от тях за изключителено опасен щам, всъщност е вече познат в света с името “B.1.525”. Най-много били констатираните случаи на зараза с този мутант на коронавируса във Великобритания – 32, по няколко имало в Нигерия, Дания и Съединените щати.

Специално в Неапол щамът е бил „внесен“ от върнал се от Африка специалист, чиито симптоми на заболяването били доста странни и предизвикващи силни страдания. А що се отнася до изказаните първоначално от италиански вирусолози опасения, че „свръх-щама“, както медиите нарекоха мутацията, поразява предимно млади хора и ваксините са безсилни пред него, то те били плод на изводи на учени във Великобритания и САЩ. А в Италия изучаването на щама тепърва предстояло, при това не само в Неапол, а и във водещите в страната здравни заведения за лечение на инфекциозни заболявания.

Като единствена успокояваща новина медиите квалифицираха съобщението на известни медици, че неаполитанския щам не е в състояние да атакува хора, прекарали „Ковид-19“ и с изграден макар и временен имунитет срещу болестта. Апологетите на ваксините срещу заразата пък допълниха, че това означава, че те са ефикасни и срещу него, стига да са приложени навреме и да са помогнали за изграждането в организма на нужните му антитела.