Свръхдоза парацетамол уби 70-годишен румънец, самолекувал се от Covid-19

Свръхдоза парацетамол уби 70-годишен румънец, самолекувал се от Covid-19

Мъж от североизточния румънски окръг Ботошани е починал от предозиране с парацетамол, след като се опитал да се лекува сам от Covid-19, съобщава Аджерпрес. Според директора на Дирекцията за обществено здраве Моника Адаскалицей 70-годишният мъж изпаднал в дълбока кома, а близките му извикали линейка. Лекарите обаче не успели да го спасят.

Тя посочи, че според семейството му мъжът имал в продължение на повече от седмица респираторни симптоми като кашлица, треска, болки в гърдите и други.

„Пак по думите на семейството му пациентът вземал в продължение на няколко дни освен други лекарства и по две таблетки парацетамол от 500 милиграма на всеки четири часа, което означава по 6 грама парацетамол на 24 часа, което е твърде много“, посочи Адаскалицей, цитиран от БТА.

Тя заяви, че в линейката му е бил направен бърз антигенен тест за COVID-19, а в спешното отделение – и ПСР тест, като и двата са се оказали положителни.

По думите й при хоспитализацията пациентът е имал полиорганна недостатъчност, включително чернодробна недостатъчност, което е ускорило смъртта му.

Адаскалицей напомни, че лекарите предупреждават, че самолечението при някои болести като КОВИД-19 е противопоказно, а последиците от подобно решение може да са много тежки.