Светът се прощава с кралицата

Светът се прощава с кралицата

Обединеното кралство се прощава днес със своята кралица Елизабет Втора, пише dariknews.bg. Целият свят е притихнал и вперил поглед натам.

Траурната церемония ще се състои в Уестминстърското абатство и ще започне около обяд. На нея ще присъстват стотици високопоставени лидери и политици, сред които и българският президент Румен Радев.

След това ковчегът на кралицата ще бъде пренесен с кралска катафалка в замъка Уиндзор и поставен до този на съпруга й принц Филип. Това ще сложи край и на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство.

Държавното погребение на кралица Елизабет Втора ще бъде „удивителна смес от грандиозна церемония и някои много дълбоки, но много обикновени думи„, довери човекът, който ще води церемонията, цитиран от ДПА.

Главният свещеник на Уестминстърското абатство д-р Дейвид Хойл каза, че това ще бъде събитие „от мащаб, който не е нещо често срещано дори за“ него.

Хойл каза още, че държавното погребение е нещо „наистина важно“ и затова трябва да бъде визуално ефектно и грандиозно. Целта „отчасти е да си припомним значимостта на (Елизабет Втора), нейното място в историята, (важната й роля) за (Великобритания) и Общността на нациите“, посочи той.

В същото време главният свещеник на Уестминстърското абатство отбеляза, че „това е погребение. Има скърбящо семейство. Личната скръб в основата на това наистина е важна.“

Междувременно погребението на кралица Елизабет Втора налага Лондон да организира най-голямата операция в сферата на сигурността, провеждана някога в британската столица, предаде Асошиейтед прес.

Кметът Садик Хан каза, че траурната церемония представлява безпрецедентно предизвикателство за сигурността, тъй като стотици хиляди жители и гости на града ще изпълнят централните му части, а списъкът с официални лица включва 500 души, сред които императори, крале, кралици, президенти, премиери и други лидери от целия свят.

„От десетилетия не е имало подобно струпване на толкова много световни лидери на едно място„, заяви Хан.

Стюарт Кънди, висш представител на лондонската полиция, каза, че изключително сложната полицейска операция е най-голямата по рода си в историята на Лондон и ще е по-трудна и от тази за олимпиадата през 2012 г.

Днес британската столица ще бъде охранявана от над 10 000 полицаи, като ще пристигнат подкрепления от цяла Великобритания. Стотици доброволци от въоръжените сили ще изпълняват организационни функции по маршрута на погребалното шествие.

Това обаче е само най-видимата част от операцията по сигурността, която се ръководи от високотехнологичен център, разположен близо до моста „Ламбет“ в района на парламента. Уличната канализация и кошчетата за отпадъци се проверяват  и запечатват. По покривите ще бъдат разположени полицейски наблюдатели, по улиците ще се движат служители на реда с полицейски кучета, река Темза ще бъде охранявана от военнослужещи от флота, ще има и конна полиция.

В събота всички осем внуци на покойната британска кралица Елизабет Втора се събраха край ковчега й на мълчаливо бдение, предаде АП.

Към синовете на новия крал Чарлз Трети – принцовете Уилям и Хари, се присъединиха шестимата им братовчеди: Зара Тиндъл и Питър Филипс – деца на принцеса Ан, дъщерите на принц Андрю – принцесите Биатрис и Юджини, и децата на принц Едуард – Лейди Луиз Уиндзор и Джеймс, виконт Севърн.

В неделя вечерта Великобритания запази национална минута мълчание в памет на кралица Елизабет II, като хората бяха насърчавани да отбележат този момент на прага на домовете си или на обществени събития и бдения.

В цялата страна настана мълчание за минута точно в 19:00 ч. по Гринуич със спомен за най-дългогодишния монарх в британската история. На някои публични събития в кралството след минутата мълчание последваха аплодисменти. А хиляди хора се редиха на огромна опашка, за да отдадат почит пред ковчега на кралицата.