НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Световна криза: Полетите по света намаляха с 85%

В опит да оцелеят, авиокомпаниите отчаяно се опитват да убедят предпазливата общественост, че мерки като задължителни маски за лице и въздушни филтри правят сядането в самолет по-безопасно от много други условия на закрито по време на пандемията на коронавирус.

Проучванията показват, че вместо да се възползват от пътуване със самолет, все повече хора стават скептични към него. В Съединените щати резервациите на авиокомпаниите замръзнаха през последния месец, след като бавно нарастваха – реакция на нов скок на съобщените вирусни инфекции, пише пик.

В световен мащаб въздушните пътувания са намалели с над 85% спрямо преди година, според данни на индустрията.

Последиците за авиокомпанията са сериозни. Няколко водещи превозвачи вече са подали молба за защита от фалит и ако надеждата за възстановяване се забави много по-дълго, списъкът ще нараства.

Четирите най-големи американски авиокомпании загубиха общо 10 милиарда долара от април до юни. Техните изпълнителни директори казват, че ще оцелеят, но са намалили очакванията си за възстановяване.

„Всички се надявахме, че до есента вирусът може да приключи“, заяви изпълнителният директор на Southwest Airlines Гари Кели. „Очевидно това се е оказало адски погрешно.“

Когато Consumer Reports анкетират над 1000 души през юни за усещането им от различни дейности по време на пандемията, 70% казват, че летенето е много или донякъде опасно.

В проучване, поръчано от търговска група за авиокомпании, най-голямото притеснение на пътуващите беше възможността да седят до заразено лице.

Международна асоциация за въздушен транспорт прогнозира, че превозвачите ще загубят 84 милиарда долара през тази година, което я прави най-лошата година в историята на индустрията. Групата казва, че трафикът няма да се възстанови напълно до 2024 година.

Азия, където огнищата бяха поставени под контрол по-рано, се справя по-добре от САЩ и Европа. Пътуванията по вътрешни дестинации в Китай се възстанови до около две трети от нивото си преди година. В САЩ трафикът е под една трета от нивата на 2019 г.

Въздушният трафик на над 500 летища в Европа се е понижил, намалявайки с 94% през юни в сравнение със същия месец миналата година. Имало около 4 милиона пътници в сравнение с 217 милиона година по-рано.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *