САЩ: Хлорохинът се провали срещу COVID-19

САЩ: Хлорохинът се провали срещу COVID-19

Робърт Редфийлд, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Съединените щати, заяви, че лекарството, използвано за лечение на малария – хидроксихлорохин, често рекламирано от Тръмп, показва „лоши резултати“, когато се използва от пациенти.

Изследователите съобщават, че сред пациентите, на които е назначен хидроксихлорохин, има повече смъртни случаи, отколкото сред тези, които са получавали стандартни грижи или са приемали антибиотика азитромицин, съобщава The Guardian.

Изследователите анализираха медицински записи на 368 мъже ветерани, хоспитализирани с потвърдена коронавирусна инфекция, които са починали или са били изписани до 11 април. 28% от пациентите, които са получили хидроксихлорохин, са починали, в сравнение с 11% от тези, които са получавали само редовни грижи. Около 22% от тези, които са приемали това лекарство плюс азитромицин, също са починали, но експертите не изключват други фактори, които биха могли да повлияят на смъртността.

Президентът на САЩ споменава лекарството на няколко пъти по време на ежедневните си брифинги, а Администрацията по храните и лекарствата (FDA) разрешава спешното използване на хидроксихлорохин за употреба при пациенти с коронавирус в някои случаи. Но FDA, според наблюдатели, не е провела клинични изпитвания, за да определи дали лекарството е ефективно за лечение на COVID-19.

Веднага след първото изявление на Тръмп за полезността на това лекарство, Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания, главен специалист по коронавирус в Белия дом, нарече доказателствата, цитирани от президента, „в най-добрия случай анекдотични“. Според него все още няма надеждни данни, потвърждаващи, че хидроксихлорохинът може да бъде ефективно средство срещу COVID-19.

Припомняме, че миналата седмица в Бразилия спряха да изследват ефекта на хидроксихлорохин върху коронавирус поради факта, че 11 участници в експеримента починаха след приема. От 81 доброволци, които се съгласили да участват в проучването, 41 са получили високи дози от лекарството. Три дни по-късно тези, които получават максималните дози, са имали сърдечни аритмии или нередовни сърдечни удари. Три дни след първоначалните сърдечни аритмии са починали 11 доброволци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *