САЩ с черен рекорд – минаха прага от 20 000 починали

САЩ с черен рекорд – минаха прага от 20 000 починали

Съединените щати днес станаха страната с най-много смъртни случаи от новия коронавирус и преминаха мрачния символичен праг от 20 000 починали, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато президентът Доналд Тръмп обмисля кога животът в страната, в която има над половин милион заразени, най-много в света, може да започне да се нормализира.

Смъртните случаи в САЩ от коронавируса са около 2000 четири поредни дни. Най-тежка е ситуацията в град Ню Йорк и неговите околности.

Представители на здравните власти предупреждават, че смъртните случаи в страната може да достигнат 200 000 до края на лятото, ако безпрецедентните карантинни мерки, които спряха икономиката и оставиха повечето американци у дома, бъдат отменени след 30 дни, отбелязва Ройтерс.

По официални данни, компилирани от специализирания сайт Worldometer, до момента от коронавируса в САЩ са починали 20 064 души. Само от началото на днешния ден са били регистрирани 1317 смъртни случая.

619 смъртни случая от новия коронавирус са били регистрирани в Италия през последното денонощие, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти. С това общият брой на починалите в страната от причиняваното от вируса заболяване Ковид-19 достигна 19 468. През последните 24 часа в Италия са били регистрирани 4694 нови заразени. С това общият брой на диагностицираните с коронавируса в страната вече е 152 271.

Смъртните случаи от новия коронавирус във Франция доближават 14 000, предаде Франс прес. Френският главен здравен инспектор Жером Саломон съобщи тази вечер за 353 починали в болници и 290 в старчески домове.

С това общият брой на починалите в страната от причиняваното от вируса заболяване Ковид-19 достигна 13 832. Франция е на четвърто място в мрачната статистика след Съединените щати, Италия и Испания.

Френският главен здравен инспектор коментира, че „изглежда се очертава много високо епидемично плато. Абсолютно необходимо е да продължим да бъдем бдителни“, подчерта той на всекидневния си пресбрифинг, като подчерта, че „натискът върху болниците остава силен“, с над 2000 нови хоспитализирани във Франция.

През последното денонощие в страната са били регистрирани 4785 нови случаи на зараза. С това общият брой на диагностицираните с коронавируса във Франция вече е близо 130 000 – 129 654. Страната е на четвърто място и по този показател, след САЩ, Испания и Италия.

За трети пореден ден във Франция броят на пациентите с Ковид-19 в интензивно отделение е намалял – този път със 121 до 6883.

„Това е ново съвсем леко понижение, (което) ще облекчи нашите медици в реанимация“, каза френският главен здравен инспектор, който се застрахова срещу прекомерен оптимизъм.

„Не е дошло времето за слагане на край на карантината. Имаме достатъчно време, за да обмислим“ как да процедираме оптимално, заяви Саломон.

В понеделник френският президент Еманюел Макрон трябва да обяви докога ще бъде удължена карантината, която бе въведена на 17 март и засега изтича на 15 април, припомня Франс прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *