САЩ публикува броя на ядрените си бойни глави

САЩ публикува броя на ядрените си бойни глави

Държавният департамент на САЩ публикува броя на ядрените бойни глави на страната за първи път от четири години – след като президентът Доналд Тръмп наложи забрана за огласяването им, предаде АФП.

Данните сочат, че към 30 септември 2020 г. американските военни са имали 3750 активни и неактивни бойни глави – по-малко с 55 от година по-рано и със 72 в сравнение със същата дата на 2017 г.

Това са най-ниските запаси от ядрени оръжия на САЩ от върховите им стойности в разгара на Студената война със СССР през 1967 г., когато ядрените бойни глави са били 31 255.

Огласяването на данните във вторник идва насред усилия на администрацията на президента Джо Байдън да рестартира преговорите с Русия за контрол над въоръженията, които бяха в застой при Тръмп.

„Увеличаването на прозрачността в запасите с ядрени оръжия на държавите е важно за усилията за неразпространение и разоръжаване“, посочи Държавния департамент.

Тръмп, който изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран и от договора с Русия за ракетите със среден обсег, остави миналата година още един важен договор – Нов СТАРТ, пред изтичане на 5 февруари.

Този договор определя таван за ядрените бойни глави на Вашингтон и Москва и евентуалното му прекратяване би обърнало тенденцията на намаляване на ядрените бойни глави на двете страни.

Тръмп каза, че иска ново споразумение, което да включва Китай, който има значително по-малко бойни глави от САЩ и Русия.

Байдън, който пое президентския пост на 20 януари, незабавно предложи 5-годишно удължаване на Нов СТАРТ, което руският президент Владимир Путин бързо прие.

Договорът поставя таван от 1550 на ядрените бойни глави, които Москва и Вашингтон могат да развърнат.

Миналата седмица дипломати на САЩ и Русия водиха преговори зад затворени врата в Женева за началото на дискусии по приемник на Нов СТАРТ и за контрол върху обикновените оръжия.

Представител на САЩ нарече разговорите „ползотворни“.

По данни на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) към януари 2021 г., който не отчита данните на Държавния департамент, САЩ са имали 5500 бойни глави, Русия – 6255, Китай – 350, Великобритания – 225 и Франция – 290.

Според СИПРИ Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея имат общо около 4600 ядрени бойни глави, посочва агенция Франс прес.