САЩ призна Димана Праматарова за №1 по математика

САЩ призна Димана Праматарова за №1 по математика

Пловдивският талант Димана Праматарова завоюва титлата абсолютен шампион на Международния финал на Американската математическа лига – Флорида, с президент Тим Сандърс. Шестокласничката от ОМГ „Акад. Кирил Попов“ спечели титлата на световния форум след четири изключително трудни кръга за време. Дими победи и в допълнителния инфарктен блиц с индонезийчета и казахстанчета, в който печели най-бързият, решил сложна задача за 45 секунди.

Второ и трето място в престижната надпревара също са повод за гордост. Те са заети от българчета, съответно Сияна Павлова и близкия приятел на Димана Васил Стойков. И трите деца са възпитаници на Академия XXI век. И за да е пълна радостта, българите печелят и отборното състезание.

Наши представители са и в челната тройка и за възрастова група 4-5-и клас.

На финала, който се проведе онлайн тази неделя, на нашето момиче се наложило да пребори 80 задачи само за 10 минути. Самото състезание продължило повече от 4 часа. Напрежението било неописуемо. Дими дори не успяла да пие вода. Но си заслужавало заради удовлетворението, че е защитила честта на България.

Децата, класирани за този голям финал, са определени след предварителен национален кръг.

Догодина Дими и останалите призьори са поканени от самия Тим Сандърс да представят страната ни във Флорида.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *