САЩ и Великобритания наложиха санкции на руски фирми и физически лица заради Навални

САЩ и Великобритания наложиха санкции на руски фирми и физически лица заради Навални

САЩ наложиха нови санкции, свързани с Русия, срещу лица, замесени в отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални или в руската програма за химически оръжия, предаде Ройтерс, като се позова на американското финансово министерство.

Според Държавния департамент на САЩ санкциите засягат деветима руснаци и четири руски организации, посочва ТАСС.

Сред санкционираните има сътрудници на руската Федерална служба за сигурност, които американските власти смятат за замесени в отравянето на Навални, както и организации, „развивали потенциала на Русия в областта на химимческите оръжия“.

Великобритания също публикува подробности за санкции, наложени на седем лица, които според Лондон са служители на руското разузнаване, заподозрени, че са замесени в отравянето на Навални.

По-рано Ангела Меркел нарече „неприемлива“ присъдата на Навални и поиска той да бъде освободен, а Владимир Путин заяви, че Русия е изчерпала през миналия век лимита си за революции.

След продължилата почти три часа среща в Кремъл между руския президент и германския канцлер те дадоха съвместна пресконференция.

На нея Путин каза, че Меркел винаги ще бъде „желан гост“ в Русия и след като вече не е канцлер. По думите му преговорите са преминали „по традиция в конструктивна и делова обстановка“, като са били обсъдени двустранните отношения и са били разменени мнения по широк кръг проблеми.

Навални беше транспортиран за лечение в Германия, след като бе отровен в Сибир на 20 август миналата година с вещество, за което западните експерти заключиха, че е боен нервнопаралитичен агент. Москва отхвърли изводите им и обвини Запада в клеветническа кампания срещу Русия.