Сачева: Социалната сфера ме научи, че към проблемите се подхожда индивидуално

Сачева: Социалната сфера ме научи, че към проблемите се подхожда индивидуално

Социалната сфера ме научи, че към проблемите на всеки човек трябва да се подхожда индивидуално. Даде ми възможност да се срещна със стотици съдби. Да чуя много истории, всяка от които уникална. Това ме направи по-добър човек. Това написа в социалите мрежи социалният министър.

„Социалната работа не е в механичното отпускане на помощи. Тя е в това да усещаш. Да протягаш ръка и заедно с изпадналия в нужда да намирате начин да преминете през най-тежките житейски ситуации. За това се иска сърце. И емпатия. В Световния ден на социалната работа благодаря на всички социални работници, които изпълняват със сърце задълженията си! Като министър знам отлично колко е важна вашата работа.

В пандемията обаче цялото общество се увери в това. Вие сте спойката между всички групи. Социалната, здравната и образователната система винаги първи посрещат кризите и предвождат хората към излизането от тях. Това е смисълът да продължаваме да работим и да ги подобряваме. Като човек, свързан със социалната сфера, категорично ще продължа да полагам усилия и ще предложа Стратегия за развитието на човешките ресурси. С това ще дадем възможности за обучение, кариерно израстване и по-добро заплащане на социалните работници.

Направихме първите крачки с увеличението на възнагражденията с 30% през август 2020 г., но трябва да продължим тези политики. Само така ще изградим отново авторитета на тази професия и ще вдигнем още повече качеството на социалната работа. За мен тя винаги се е събирала в два стиха от Блага Димитрова: „Всичко да даваш, нищо да вземаш/…Всичко. Това ти остава“, пише още Сачева.