Салвини призова – дясноцентристко правителство или предсрочни избори в Италия

Салвини призова – дясноцентристко правителство или предсрочни избори в Италия

Лидерът на италианската националистическа партия Лига Матео Салвини, който е и лидер на дясноцентристко опозиция в Италия, призова президентът Серджо Матарела да разреши настоящата правителствена криза, като връчи мандат за съставяне на дясноцентристко правителство или като насрочи предсрочни избори, предаде АНСА.

Матарела от вчера води консултации с политическите сили в Италия в опит за намери изход от ситуацията.

Салвини каза, че има доверие в Матарела и че той няма да се бави дълго с намиране на изход от кризата, защото Италия не го заслужава.

Същевременно допитване, публикувано днес, показва, че италианците имат най-голямо доверие в Джузепе Конте, който подаде оставка като премиер по-рано тази седмица. Рейтингът му според допитването на института Иксе е 52 процента, предаде Франс прес.

На второ място е лидерката на крайнодясната партия Италиански братя Джорджа Мелони с 35 процента, следвана от Матео Салвини с 31 процента, Силвио Берлускони, лидер на Форца Италия, който е с 26 процента и накрая с 10 процента от Матео Ренци, лидер на Италия Вива, която се изтегли от кабинета на Конте и предизвика настоящата криза.