НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Ръст на коледните надбавки в Германия – колко ще получат работещите?

2747 евро – толкова ще получат средно работещите на колективен трудов договор в Германия за Коледа. В някои сектори допълнителното възнаграждение ще е едва 327 евро, в други – над 5000.

Повечето от хората, които работят в Германия на колективен трудов договор, могат да очакват по-големи коледни надбавки тази година. Средно те ще получат по 2747 евро, пресмята Федералната статистическа служба. Това е ръст от 2,6 процента в сравнение с 2021 година. Повишението е доста по-ниско, съпоставено с ръста на инфлация в Германия, която през октомври достигна рекордните от 70 години 10,4 процента.

Коледните добавки ще бъдат изплатени на 88,5 процента от работещите на колективен трудов договор в Източна Германия и 85,7 процента в западната част на страната. Средната стойност в Западна Германия – 2768 евро – е по-висока от тази в Източна – 2611 евро.

Някои ще получават едва 327 евро, други – над 5000.

Има сериозни разлики в сумите, които ще получат в различните браншове. Така работещите в сектора на нефтодобива, добива на природен газ и нефтопреработката ще получат между 5450 и 5504 евро. Най-малка коледна добавка ще бъде изплатена на работещите в сектора „набиране и предоставяне на работна ръка“ – 327 евро. Ниска е сумата и при заетите в тютюнопреработването – 564 евро.

От германския Институт за икономически и социални изследвания (WSI) пресмятат, че 54 процента от всички работещи ще получат коледни бонуси. „С оглед на исторически високите нива на инфлация коледните бонуси са по-важни от всякога за много служители“, смята Торстен Шултен от WSI. „Това създава буфер, поне в краткосрочен план, за да може да се реагира на повишените разходи за живот.“