Ръководството на „Пирогов” реши: Протестите спират

Ръководството на „Пирогов” реши: Протестите спират

Протестите на служителите на „Пирогов“ спират, реши ръководството на лечебното заведение, съобщиха от пресцентъра. Решението за прекратяване на протестните действия е взето, след проведената среща на началници от болницата, синдикати, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

От болницата припомнят и становището на председателя на съсловната организация след проведената среща:

Първо: изказват съжаление и двете страни за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение;

Второ: установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи;

Трето: имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“, имали сме и продължаваме да имаме, а също така се обединяваме и около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможността за такива недоразумения.

Със становище излязоха и от синдикалните организации на „Пирогов“. В него се изброяват изводите, до които са стигнали страните в срещата, след дебати:

1.     Изказват съжаление и двете страни за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение.

2.     Установените административни нарушения от НЗОК ще бъдат разгледани от компетентните органи.

3.     Ръководството на МЗ има доверие и продължава да има доверие към лекарите и целия медицински персонал на УМБАЛСМ”Пирогов”.

4.      Страните се обединиха около факта,че е необходима здравна реформа, с която да се намали възможността в бъдеще да има такива недоразумения.

След изказаните становища между страните, взели участие в дебатите Синдикатите към болницата смятат, че животът и здравето на пациентите са най-важни и затова е неуместно
участието в протестни действия.