Руският патриарх: Заради западнизацията си Украйна е заплашена да загуби идентичност

Руският патриарх: Заради западнизацията си Украйна е заплашена да загуби идентичност

Западнизацията на Украйна, стремежът й да стане част от западния свят, заплашва страната със загуба на идентичност, дехристиянизация и затъване в „моралния релативизъм“, който е станал част от културата и политиката на Запада, заяви руският патриарх Кирил в рождественско интервю за телевизия „Русия 1“, предаде DarikNews.bg, цитирано от ТАСС.

Всички тези призиви за демократизация, западнизация на страната, разбира се, завъртат главите на онези, които свързват тези призиви с подобряване на материалния живот на хората. Богатите на Запад живеят добре и ако вървим по този път, и ние ще живеем по-добре. Но по същия път, както е известно, стои въпросът за смяната на пола, критичното отношение към религията и много от това, което днес съпътства дехристиянизацията на западното общество, каза патриархът, говорейки за положението в Украйна, отбелязва ТАСС.
Кирил каза, че ако украинците се примирят с „моралния релативизъм“, който е станал част от западната култура, те ще загубят идентичността си.

Защитавайки на законодателно равнище традиционните ценности и морални принципи, руската държава днес играе специална роля в света и води борба за „бъдещето на цялото човечество“, каза патриархът в интервюто си.

Нашата борба за морални принципи, нашата борба за запазване на вярата – това е борба за бъдещето на цялото човечество, за живота на света. Ние се борим за живота на света, за това човешката цивилизация ще остане жизнеспособна. И докато това дело и тази вяра бъдат запазени, ще се запази и надеждата за бъдещето. В този смисъл, разбира се, нашата страна има много специална роля, каза патриарх Кирил.

Той отбеляза, че днес Русия се превръща в „духовно силна общност“ и колкото по-негативен натиск се оказва върху страната отвън, толкова по-силни стават руснаците. Според патриарха той „се чувства като пастир“ и, срещайки се с хора с различен социален произход и положение в обществото, вижда, че трудностите не ги отслабват.

Предстоятелят на Руската православна църква оцени положително приетите наскоро закони в Русия за защитата на традиционните духовни ценности и забраната на пропагандата на хомосексуализма и педофилията.