Румъния издирва лекари, издавали фалшиви ваксинационни удостоверения

Румъния издирва лекари, издавали фалшиви ваксинационни удостоверения

Полицаите в западния румънски окръг Тимиш са започнали разследване, след като няколко пациенти с тежки форми на COVID-19 били приети в болницата за инфекциозни болести в Тимишоара, въпреки че имали удостоверения за ваксинация.

Според полицаите става дума за метода „ваксина в мивката“, използван от някои лични лекари, включени в имунизационната програма: те изхвърляли серума в мивката, а пациентът бил регистриран в системата като ваксиниран, макар че не е получил инжекция.

„В резултат на появилите се в общественото пространство информации, че лица, заразени с коронавируса и настанени в болница в Тимишоара, са притежавали ваксиниционни удостоверения, за които се предполага, че са недействителни, съобщаваме, че специализираните структури в Окръжната полиция на Тимиш са започнали проверки за изясняване на всички аспекти и вземане на съответните мерки“, се посочва в съобщение на полицейския инспекторат.

В него се уточнява, че е заведено наказателно дело за извършване на документна измама и възпрепятстване на борбата с болестите.

Представител на Националната общност на семейните лекари в Румъния призна пред радио Диджи ФМ, че някои румънци оказват натиск върху семейните лекари за издаване на ваксинационен сертификат, въпреки че в действителност не са имунизирани.

Подобни случаи е имало в различни части на страната, посочи д-р Джиндровел Думитра, като добави, че колегите му твърдят, че са отказали да издадат подобен документ.