НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Румен Радев: Избирателите ясно казаха на политиците, че е нужен диалог

Президентът Румен Радев заяви, че България има нужда от работещ парламент и стабилно редовно правителство, пише БНР.

В първия си коментар на резултатите от предсрочния парламентарен вот в неделя Радев каза, че избирателите са дали ясен знак към политиците, че трябва да търсят диалог. Издигането на червени линии между партиите след вота и търсенето на различни причини за отказ от коалиция издават стараха на политиците да поемат отговорност за управлението на страната през зимата.

„И тези избори, за съжаление, не можаха да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите и от властта. И тези избори не дадоха възможност на никоя партия да управлява сама. Не дадоха и възможност за лесно формиране на коалиция. Това е ясен знак към партиите, че хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения…България има нужда от работещ парламент и устойчиво редовно правителство. По-тревожното е, че зад издигането на нови червени линии и то след изборите и търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиции, издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата…Искам да се обърна към тях и да им кажа, че не е толкова страшно. Защото само за 2 месеца служебното правителство изгради една стабилна основа, от която следващото редовно правителство би трябвало да може да преведе страната през зимата без особено затруднение. Сега не е време за малодушие и за тяснопартийни сметки. България има нужда от работещ парламент…време е да се поеме отговорност, време е за политическа смелост“, заяви държавният глава.

Следващата седмица президентът ще обяви кога ще свика парламента:

„Аз ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя изцяло с техните виждания. В момента е изключително важно те да намерят общ език. Ще предоставя всички условия по Конституция, така че да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус и да се сформира управленско мнозинство“.

Коментарът на Радев бе направен в Прага, където той пристигна от Малта за участие в първата среща на върха във формата „Европейска политическа общност“. Целта на форума е да се насърчава политическия диалог и сътрудничеството с европейски държави извън ЕС.

Войната в Украйна и сигурността в Европа бяха водещи теми на 17-тата среща на върха на президентите от групата „Арайoлуш“ в Малта, която участва Радев, който коментира, че Европейският съюз не трябва да остава безразличен към войната на Русия в Украйна.

В условията на криза в сигурността заради войната на Русия в Украйна, тежките енергийни, икономически и социални проблеми ключът към бъдещето на Европа е в диалога и сигурността, коментира Радев.

„Обединена Европа не трябва да остава безразлична към войната на Русия срещу Украйна. Нейната ескалация е най-голямата заплаха мира и сигурността на Стария континент след Втората световна война. Това изисква ясни действия и е в интерес на всички ни тази ожесточеност да отстъпва на диалога и на преговорите за мир, защото вторичните ефекти от войната се усещат от всички нас“.

Енергийната и икономическата криза чертаят разделителни линии в Европейския съюз, каза още Радев, според когото не трябва да отслабва фокуса върху политиката на сближаване:

“ Ние и Румъния не можем повече да бъдем държани извън Шенгенското пространство само заради това, че 11 години след като сме покрили всички технически изисквания, някой непрекъснато си измисля някакви неписани критерии. Не може България да проявява солидарност и да влага огромни финансови и човешки ресурси за опазване на нашата обща европейска граница, а в замяна да получава неразбиране и двойни стандарти“.