Румен Драганов: В английската и немската преса ни хвалят като сигурна дестинация

Румен Драганов: В английската и немската преса ни хвалят като сигурна дестинация

Ситуацията не е такава, че да се хвалиш, а да те хвалят. Публикация в английска и немска преса ни хвалят, че сме сигурна дестинация, коментира председателят на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) в ефира на БНТ Румен Драганов.

Той допълни, че анулирането на преди два дни чартърния полет от Рига не е вследствие на повишения брой на заболелите от коронавирус у нас.

Причините са финансови. По думите му това е извинение, от което са се възползвали туроператорите, за да обяснят отменянето на полета, който трябваше да доведе първите чуждестранни туристи за сезона у нас.

Припомняме, че министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че рекламната стратегия на страната ще се фокусира именно върху ниския брой на заразените с COVID-19. Според председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Даниела Стоева обаче ресорното ведомство не е успяло да отправи правилното послание към водещите за нас пазари още в периода на извънредното положение. „Ситуацията не е такава, че да се хвалиш, а да те хвалят. Публикация в английска и немска преса ни хвалят, че сме сигурна дестинация“, заяви в отговор Драганов.

Доказателство за положителната нагласа към България е и фактът, че в края на тази седмица се очаква първия чартърен полет от

Германия, която е един от основните ни пазари. Положителен ефект ще има и забраната за пътувания до 30 август, която германците наложиха преди няколко седмици за 160 страни извън Европейския съюз (ЕС).

„За мен ще бъде добър показател, ако планираните за края на тази седмица чартъри в действителност се осъществят“, коментира Стоева, като допълни, че ежедневно се отменят резервации. Дали ще има туристически сезон зависи изцяло от нагласата на потребителите.

17 350 легла се „продават“ чрез онлайн търсачките у нас. От тях средно на седмица са свободни 6200. В края на всяка седмица се оферират 2000 – 2500. При 180 хил. пътувания, с които започва сезонът, наблюдаваме, че числата се качват. Те ще достигнат 8000 – 8500 в средата на следващия месец.

„Не трябва да говорим за лято през октомври“, категоричен беше Румен Драганов по отношението на предложението на министерството на туризма за удължаване на летния сезон. Даниела Стоева също подчерта, че подобно действие е абсурдно. Според нея правителството не е успяло да се справи с основното конкурентно предимство на Гърция – чадърите срещу минимална консумация от близко заведение. „Убедена съм, че има много места в България, които предлагат добро качество и имат клиенти“, обобщи Стоева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *