Роднина на „починал от COVID-19“: Беше в стая с болен от вируса

Роднина на „починал от COVID-19“: Беше в стая с болен от вируса

Първа жертва на коронавируса в Самоков. Става въпрос за 68- годишният А.А., който бил приет с висока кръвна захар на 3 юни в болницата в града, а на 4 е закаран за лечение в столичната болница „Св. Анна“, където издъхнал след 9 дни в реанимация, където бил интубиран.

Цялото семейство на починалия в момента е под карантина и той беше изпратен днес в последния си път от по- далечни роднини в присъствието на полиция. Семейството помоли да не цитираме имената им, те се пазят в редакцията. Близките отправят и остри критики към организацията на работата в болницата в Самоков. По думите им техният близък е бил заразен именно в болницата, настанен в една стая с мъж от Долна баня с положителна проба за коронавирус и е закаран към София в една линейка заедно с още двама доказано заразени.

„Тъстът ми отива на 03.06.2020г. в МБАЛ-Самоков с висока кръвна захар и го настаняват в една стая с човек, които е със симптоматика на коронавирус. Заразеният човек, доколкото съм информиран, е вторият случай с вируса от Долна баня. Как може да сложат тъст ми при него? За три часа той се заразява. В следващия ден аз, жена ми децата влизаме в самоковската болница и няма кой да ни спре на портала. Никой от охраната не ти мери температурата, нито те пита къде отиваш. Достъпът до отделенията е напълно свободен за всеки, който иска да отиде на свиждане. Вътре в отделението видяхме медицински сестри без маски, без ръкавици. Бесен съм! Шуреят ми също се разболя от коронавирус, дъщеря му е заразена. Всички сме под карантина 28 дни. Учуден съм как дядо ми влиза с диабет, а излиза с ковид-19. След като пробата е била положителна го качват в една линейка с още двама души, които вече са диагностицирани с коронавирус. Държат го 6 часа с 28 единици диабет в спешния център на столичната болница „Света Анна“. Ще подам сигнал за самоковската болница. Съпругата ми е здравен работник и вече втори месец лекува пациенти с коронавирус в София.”, съобщи зетят на починалия мъж И. М пред 4vlast-bg.com.

Дъщерята Ю. М. разказа разказа за последните дни на баща си: „Изписват баща ми от самоковската болница от вътрешно отделение на 04.06., като ми заявиха, че е с положителна проба и трябва спешно да го закарат в София. Аз казах, че, където и да бъде закаран моят баща, трябва да ми бъде издаден официален документ. Исках доказателства, че баща ми е с положителна проба. От болницата ми отговориха, че си имат уговорка с болницата за приеми. След 6 часа висене в спешния център на „Света Анна“, в 21ч. го настаниха. На следващата сутрин се обадих да попитам какво е състоянието му, от болницата ми заявиха, че е зле и е интубиран в реанимация. Девет дена след това е починал. Как в регистъра баща ми е заведен с ковид -19 на 07.06. 2020г., а всичко се случва на 03.06. 2020г.? Днес е погребението. Не мога да го изпратя. Всички сме под ключ, брат ми, майка ми, деца, съпруг, полиция по три-пъти на ден ни проверява. Добре, че имаме братовчеди и те ще ни помогнат в тази ужасна за семейството ситуация. Имаме нареждане от РЗИ всички опечалени да бъдат на 50м от гроба, на по три метра разстояние хората един от друг. Полиция също присъства. Пишат, че трябва да носим и дезифектанти. На никого не пожелавам това което ние преживяваме в момента. ”, разказа М.

Потърсена за коментар, управителят на болницата д-р Красимира Ковачка беше категорична, че в болницата се спазват строги правила при приема и разпределянето на пациентите, на място върви и щателна дезинфекция. Пациенти се настаняват в лечебното заведение само след отрицателен PCR тест, а ако случаят е спешен, човекът се изолира до излизането на резултата.

„В нашата ромска махала има хора, позитивни за коронавурис. Заразата е в града. Имахме пациентка, която даде положителна проба, а беше ходила в Евангелистката църква. Конкретно пациентът, за когото става дума, е дошъл без температура и кашлица, а с висока кръвна захар в кетоацидоза. Това е, което знаем. След като е направено задължително изследване, е установено, че има положителна проба. Веднага е приведен за лечение в Св. Анна. Т.е. от установяването на пробата до 3-4 часа е изпратен за лечение в столицата. Установени са били общо трима пациенти, те всички заедно са закарани в УМБАЛ „Св. Анна“.

Всички пациенти се тестват задължително и едва тогава ги разпределят за лечение. На планови пациенти се взема проба за PCR тест. Те остават у дома до получаването на резултата. Когато той е отрицателен, се настаняват за лечение. Когато е положителен, остават за у дома ако са с по- леки симптоми, това го преценява лекуващият лекар, или отиват в болница, която работи по договор с касата за лечение на коронавирус.

Пациентите, които са спешни и не може да си позволим да чакаме до другия ден резултата от PCR теста, ги настаняваме в самостоятелна стая, отделно от останалите, дава им се маска, изолираме ги до получаването на резултата от теста и те нямат никакъв контакт с останалите пациенти. Обикновено, ако пациентът дойде през нощта, до вечерта на другия ден вече сме наясно. Това са правилата, иначе всеки може всичко да каже каквото си иска.

В момента в ромската махала на Самоков имаме няколко случая, не мога да гадая къде са се заразили, зная какви мерки спазва и прилага екипът на болницата.
Резултатът на пациента от Долна баня идва в сряда към 19 часа. До 3 през нощта ние сме тествали цялото отделение, още на следващия ден, даже няма 24 часа, до 15 часа следобед всички установени пациенти са преведени за лечение в „Св. Анна“. Има световна пандемия, има я и в България. Както е известно, има пациенти, които нямат никакви симптоми, но са болни и заразяват околните. Тествали сме цялата болница преди 3 седмици. Всички резултатите са отрицателни, здрави сме. Купили сме си реактивите. Тествахме цялото отделение по хемодиализа на 100%. Отрицателни са и всички 20 теста, взети вчера на пациентите, които са насочени към хоспитализация, както и на двама от лекарите и една сестра. Резултатът дойде вчера в 20 часа. Това са последните резултати. Имахме една пациентка, с нея колегите се справиха перфектно. Тя е била изолирана. Взехме теста, той изелезе положителен, веднага спряхме хоспитализирането и я изпратихме за лечение в София. Оказа се, че, както си е заразена, е ходила в Евангелистката църква. Направили сме щателна дезинфекция след това и диализата върви. Сега, когато дойдоха резултатите на останалите пациенти, вече сме спокойни.“, съобщи д-р Ковачка.

Тя е категорична, че персоналът на лечебното заведение разполага с нужните лични предпазни средства, всички те персонално носят отговорност да ги използват. Болницата е заредена с абсолютно всички необходими лични предпазни средства. Три пъти на ден върви дезинфекция, купени са нови миячни машини, за дезинфекция. Сертифицирана фирма е извършила щателно почистване на цялата поликлиника, вътрешно отделение, стълбището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *