Родители пропищяха! Мнима маникюристка изнудва деца в интернет

Родители пропищяха! Мнима маникюристка изнудва деца в интернет

Родители сигнализираха, че мнима козметичка изнудва деца в интернет. Жената се свързвала с момичета в социалните мрежи и им предлагала изкуствен маникюр, след което ги принуждавала да плащат, без да са правили поръчки, предаде Нова телевзия.

Само през миналата година близо 18 хил. сигнала са получени на Горещата линия за незаконно и вредно съдържание за децата в интернет. Основно сигналите са свързани с детска порнография, детска еротика и подмамване на деца. От тях 680 са предадени на ГДБОП.

Растат и запитванията по консултативната линия за онлайн безопасност. През 2020 г. те са били близо 460 – основно за вредно съдържание, сексуален тормоз, подмамване и онлайн престъпления. При последната схема – мнима козметичка примамва деца в социалните мрежи и събра пари от тях.

22 часа – най-късно до този час всяка вечер десетгодишнта дъщеря на Евгения Коновалова може да използва мобилния телефон преди лягане.

Преди дни обаче, докато вечерният час изтичал, Евгения става неволен свидетел на нетипично обаждане.

„Докато й взимах телефона започна да звъни някаква жена за видео разговор през Instagram и съответно я попитах коя е тази, която й звъни”, разказва тя.

Едва тогава дъщеря й разказва, че не познава лично жената. Запознали се онлайн по време на лайв чат в Instagram преди дни.

„Приятелката на дъщеря ми е направила този лайв, в който се присъединява и дъщеря ми. След малко се е присъединила и тази жена, непоканена от тях. Тя сама е влязла в техния лайв”, разказва още Евгения Коновалова.

В лайв чата жената предлага на момичетата атрактивни изкуствени нокти. „В момента те са на такава вълна, интересуват се от такива неща, макар че са все още мънички. Изпратили са снимка на нещо, което са харесали в интернет и са попитали дали може да бъде изработено от нея”, казва още Евгения Коновалова.

Детайлите започнали да уточняват в друг, личен чат, в който участвали мнимата маникюристка и двете приятелки на 10 години. Уговорките обаче бързо се превърнали в конкретни поръчки, без реално да са правени.