Родилка с COVID-19 почина, бебето й е с отрицателен тест

Родилка с COVID-19 почина, бебето й е с отрицателен тест

28-годишна родилка с COVID-19 е починала в Сливенско, бебето й е с отрицателен тест, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Жената е от община Котел и е сред 34-мата починали през миналата седмица в областта. През изминалата седмица са заболели 383 души, като в сравнение с предходния едноседмичен период те са с близо 29 % по-малко.

Бебето на починалата в Сливен родилка с Във връзка с COVID-19 е добре, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред bTV преди минути. „1300 е плодът. Днес беше екстубирано бебето, стабилно е“, уточни той.

По думите му, плодът е бил в 32-ата гестационна седмица. Лекарите са знаели, че майка му е с положителна за новата коронавирусна инфекция.

Той добави, че повече информация по случая ще бъде съобщена след приключване на разпоредената от него проверка.

С премиера и вицепремиера не сме водили разговор дали ще съм сред новите министри, коментира още проф. Ангелов. „Не сме коментирали с премиера или вицепремиера състав на правителство, единствените разговори, които продължавам да водя с Борисов, включително и днес, са за ваксини, за Ремдесивир, за мерките, за наличието на лични предпазни средства”, добави той.

Проф. Ангелов коментира и проблемът, който възникна с втората игла от ваксината на „АстраЗенека”, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди за връзка между препарата и образуването на тромбози.

„Осъзнавам на какво са подложени българските граждани, информацията е разнородна. Експертите ни ще дадат отговора си в срок. Има време докато дойде моментът с втората доза. До края на седмицата ще имаме отговора им. Ще дадем отговор на въпроса дали българите могат да си сложат втора доза от ваксината на „АстраЗенека”. Много мои приятели искат да си я поставят”, съобщи още здравният министър.

„И аз искам да отворим всичко, но ще го направим с разум. Продължаваме да следим всичко. Тенденцията на намаляване е трайна“, каза още здравният министър.