Робот-екскурзовод показва подземния свят на туристи в Гърция

Робот-екскурзовод показва подземния свят на туристи в Гърция

Персефона е екскурзовод в Гърция, но може би не е типът, с който хората са свикнали. Описан като първият в света робот-екскурзовод в една пещера, Персефона посреща посетителите от средата на юли в пещерата Алистрати в Северна Гърция, на 135 километрасевероизточно от град Солун, съобщава в. „Катимерини“.

Роботът-лингвист обхваща първите 150 метра от частта на пещерата, която е отворена за обществеността. В останалите 750 метра работата поема екскурзовод човек.

Роботът е кръстен Персефона, защото според една версия на древногръцкия мит, именно в близката равнина Плутон – богът на подземния свят, известен още като Хадес – е отвлякъл Персефона със съгласието на баща си Зевс, за да я вземе за жена.

Роботът може да представи своята част от обиколката на 33 езика и да взаимодейства на основно ниво с посетители на три езика. Той може да отговори и на 33 въпроса, но само на гръцки.

Роботът е построен от Националната фондация за технологии и изследвания и струва 118 000 евро.

„Вече имаме 70% увеличение на посетителите в сравнение с миналата година, откакто започнахме да използваме Персефона“, казва Никос Карталис, научен ръководител на обекта Аллистрати. „Хората са ентусиазирани, особено децата, а хората, които са посещавали в миналото, се връщат, за да видят работата на робота. Това е нещо безпрецедентно за тях, да имат способността да взаимодействат с робота, като му задават въпроси и роботът да им отговаря“, каза той.

Роботът се движи по пешеходна пътека, преминавайки през богат пейзаж от сталактити и сталагмити. Тези разнообразни образувания достигнат височина 15 метра и се виждат по почти 1 километровата пътека в пещерата, достъпна за хора с ограничена подвижност.

Според учените пещерата е на 3 милиона години и е била изследвана за първи път през 1974 г. от Гръцкото спелеологическо дружество и екип от австрийски спелеолози.

Създателите на Персефона обмислят начини да увеличат скоростта й на придвижване.

Роботът започва с думите: „Казвам се Персефона, дъщеря съм на богинята Деметра и съпруга на Плутон, бог на подземния свят. Приветствам ви в моето царство под Земята, пещерата Алистрати.

Персефона не е единствената технология, използвана в пещерата. Има приложение за мобилен телефон, в което посетител, сканиращ QR код, може да види Alistrati Beroni. Това е микроорганизъм, който се среща само в тази пещера.