Риши Сунак заяви какъв ще бъде първият му приоритет като премиер

Риши Сунак заяви какъв ще бъде първият му приоритет като премиер

Риши Сунак, който ще стане следващият министър-председател на Великобритания днес, каза пред законодателите от Консервативната партия, че първият му приоритет е осигуряването на икономическа стабилност, а след това ще се стреми да изпълни обещанията на партията от изборите през 2019 г., съобщи депутатът Йен Дънкан Смит, предаде Ройтерс.

Според репортер на в-к „Сън“ Сунак, който стана лидер на консерваторите в понеделник след оттеглянето от надпреварата на Борси Джонсън и Пени Мордонт, също така каза на депутатите, че „всяко крило“ на партията ще бъде включено в неговия кабинет.

Сунак също така е изключи възможността за провеждане на национални избори, според депутати, присъстващи на неговата реч, изнесена днес.

Междувременно най-кратко управляващият в британската история премиер Лиз Търс заяви пълната си подкрепа за Риши Сунка като неин наследник.

И бившият премиер Дейвид Камерън отправи своите „огромни“ поздравления към Сунак за това, че става министър-председател, „за да ни преведе през времена на предизвикателства“ и му пожела „най-доброто“ и неговата „подкрепа от все сърце“.

Лидерът на шотландската народна партия Никола Стърджън каза, че ще направи всичко по силите си, за да „изгради конструктивни работни отношения със Сунак в интерес на тези, на които служим“.

„Бих предложила едно незабавно решение, което трябва да вземе и едно, което със сигурност не трябва. Той (Сунак) трябва да свика предсрочни общи избори. И той „не трябва“, повтарям „не трябва“ да отприщи нов кръг от строги икономии. Нашите обществени служби няма да издържат на това“.