Ретро: Откриха мотопед Карпати-2 с нулев пробег

Ретро: Откриха мотопед Карпати-2 с нулев пробег

Украинският блогър Digestua е открил перфектно запазен мотопед Карпати-2 от 1992 г.: находката е престояла 28 години в сухо и отоплявано помещение и затова се намира в състояние „като от магазина“. Двигателят никога не е стартиран и в резервоара никога не е било наливано гориво, пише facenews.bg

Според думите на блогъра, именно в този вид Карпати-2 е влизал на местата, където е продаван в миналото – с отстранено кормило, с пластмасова тапа в двигателя вместо запалителна свещ и с набор от инструменти под седалката, като едва след това преминавал през подготовка за продажба.

Намерената машина има интересна история: през 1992 г. мотопедът е купен, за да съхрани спестяванията, тъй като именно през този период в страните от бившия СССР започва преходът към пазарна икономика и хората се втурват да купуват всичко, за да спестят бързо обезценяващите се рубли.

Този мотопед бил закупен набързо – купувачът дори не изчакал, докато той бъде приведен в правилния вид, а го приел така, както пристигнал от склада.

Купувачът е предполагал, че след това мотопедът ще бъде продаден на нова цена, но това така и не се случило: той стоял 28 години без движение в първоначалния си вид. Двигателят V-50M, който е с 1,8 конски сили и 30 Nm въртящ момент, така и никога не е бил стартиран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *