Ресторантьори: Цените в менюто надолу? Едва ли …

Ресторантьори: Цените в менюто надолу? Едва ли …

Надали цените в менюто ще паднат като ефект от по-ниското ДДС, разсъждават ресторантьори от Пловдив. Аз лично бих инвестирал в персонала си, бих ги стимулирал да работят по-добре и да са по-спокойни за бъдещето си, посочва Цветан Цеков, собственик на „Бирария Пловдив ДАИКС“. 10 или 11% по-ниска цена няма да е определящ фактор за клиентите ни, пише „Марица“. Ако една салата струва 8 лева и я намалим с 88 стотинки, надали ще стане по-предпочитана при поръчки. По-скоро ситуацията със заразата, мерките за безопасност, които взимаме, и качествената услуга са водещи при избора дали хората да седнат на заведение, или да си останат вкъщи пред телевизора.

Някои заведения в града наистина рестартираха дейността си след 45 дни „във фризера“ с ревизирани в посока надолу цени. Освен че менютата съдържаха стандартни неща, ястията бяха намалени средно с 10 на сто. Други играчи в бранша обаче не предприеха такава стъпка. В тези несигурни времена работим на принципа „проба-грешка“, обясняват от бизнеса.

Промяната на данъчната политика „на парче“ обаче ядоса редовите граждани, които са просто клиенти на заведенията за хранене. Те смятат, че трябва да се намали ДДС-то на стоки от първа необходимост, като основни храни – хляб, мляко, ориз и т.н., плюс лекарства, а не „на уискито в бара“.

Анализаторът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика също е резервиран към ефекта от данъчната отстъпка за един бранш. Ако мярката цели да осигури финансова подкрепа на бизнесите, това няма как да стане, защото ДДС е потребителски данък и не оказва влияние върху финансовото състояние на компаниите, освен по линия на разходите за администрирането му. Редица изследвания и историческия опит обаче показват, че намаляването на ДДС не се прехвърля изцяло върху крайните цени, а се разпределя между потребителите, търговците и доставчиците, което оборва почти изцяло идеята, че подобна мярка може да стимулира потреблението, счита Стайков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *