Ресторантьори настояват за 5% ДДС заради кризата

Ресторантьори настояват за 5% ДДС заради кризата

Основното ни искане е намаляване на ДДС ставката за заведения и ресторанти на 5%, коментира Емил Коларов от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

По думите му вчерашната среща с премиера Борисов, вицепремиера Дончев и ресорните министри, на която са обсъдени исканията им, е преминала успешно.

Според Коларов намаляването на ДДС е антикризисна мярка, която ще спаси бизнеса. Желанието на представителите на бранша е ставката на заведенията да бъде 5% в продължение на година, след което да бъде „замразена на 9 на сто както е при хотелите. „Във всички държави от Европейския съюз има установена ставка на ДДС, единствено ние нямаме“, коментира той. ДДС- то на основните храни също трябва да бъде намалено, гласи друго искане на бранша. Отлагане на Наредба Н-18 поне до края на 2021, докато бъдат изчистени всички спорни текстове в нея, също влиза в плана за рестарт на туристическия бизнес.

„Една от точките, по които ще бъде направено нещо, е да отпадне изискването, според което браншът не трябва да има никакви задължения, за да кандидатства за финансова помощ от държавата.“, поясни той, като допълни, че в сектора се работи месец за месец, а данъците се плащат със закъснение от 1 или 2 месеца. Коларов беше категоричен, че има много мерки, разписани на хартия, но помощ не може да бъде получена, защото „ресторантьорският бранш се смята за неблагонадежден“. Във връзка с предстоящия летен сезон по родното Черноморие, представителят на БАЗ заяви, че не очаква чужденци да напълнят плажовете ни. За съживяване на бранша ще се разчита главно на българските туристи. Днес предстои втора среща между представителите на туристическия сектор и Бойко Борисов, на която трябва да се определи окончателната ставка на ДДС. Той обобщи, че не желаят парите на пенсионерите или полицаите да бъдат пренасочвани към тях, а просто „да останат на чисто“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *