Рекордьор: Пакетиран сандвич съдържа 35 Е-та

Рекордьор: Пакетиран сандвич съдържа 35 Е-та

Пакетираните сандвичи понякога са заместител на здравословната закуска или обяд. Когато човек бърза или пътува често прибягва до този вид сандвичи. Нещо повече- децата в училище всекидневно консумират подобен тип вредни храни.

Какво има в тези сандвичи?

Отговорът е всичко друго, но не и нещо полезно

Повечето хора обаче не се замислят за това. Направено изследване от потребителска организация стряска с резултатите си.

Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя отделни Е-номера. Рекордьор е сандвич съдържащ 35 Е-номера – пиле в сладко-кисел сос. Повечето Е-та са позволени за влагане, но това не означава, че не са вредни по някакъв начин.

Усреднено в продуктите има 5,3 заместители. Тази категория се използва когато естествената суровина се заменя с индустриално получена такава. Сред най-честите заместители са различните типове нишестета, палмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен и др. Максимално се установяват 11 броя, а минимално е 1.

Откриват се и средно 2,6 консерванта, най-много 4, а най-малко 1. Най-често се срещат нитритните съединения влагани в колбасите.

Зеленчуците са масово пренебрегвани от производителите на сандвичи.

В 1 от 4 не съдържат зеленчуци. При останалите те присъстват очевидно повече за красота. Само в 2 марки количеството на зеленчуците надхвърля 10% от общото тегло на продукта.

Всички сандвичи са приготвени от индустриални месни продукти – колбаси, шунка, филе, бекон. В нито един от изследваните сандвичи не се открива месо, което бихте си купили от магазина, или риба. Съответно тези обработени меса съдържат множество технологични добавки, известни като Е-номера.

Кои са най-вредните Е-та?

От всички добавки в храната, оцветителите са считани за най-вредните и опасни. Причината е, че през годините естествените оцветители се заместват със синтетични такива. Употребата им е повече от масова – в сладки изделия, в газираните безалкохолни и соковете, чипсове, сладолед, различни видове снаксове.

Отбелязват се с Е100 до Е199, а особено опасни са Е102 (жълто 5), Е110 (жълто 6), Е123 (амарант), Е122, Е124, Е127. Всички те вече са забранени в редица страни като САЩ, Русия, Норвегия, но не и у нас.

Оцветителите, които се считат за най-опасни за здравето, са Е102, Е104, Е107, Е110, Е120, всички Е-та от 122 до 133 включително, Е142, Е151, Е-та от 153 до 155, от 173 до 175, както и Е180.

Тяхната употреба в храната е разрешена в минимален брой страни, сред които, за съжаление, е и България.

У нас, поне на хартия, са забранени само два оцветителя – Е103 и Е121

Консервантите са другия потенциален риск за здравето ни. Техните номера са от Е200 до Е299. Употребата им е предимно в безалкохолните, виното, бирата, натуралните сокове (не 100%-вите), продукти на базата на домати и картофи.

За най-карцерогенни се считат всички консерванти от Е210 до Е217. Отново за съжаление в България са позволени едни от най-опасните и рушащи здравето консерванти – Е250, Е252 и Е254. Използват се при производството на кренвирши и различни видове наденици.