НОВИНИТЕ

Регистрираните нападения над влакове с камъни са 79 за година

79 пъти през миналата година влакове на БДЖ са замеряни с камъни, сочи информация от превозвача. В събота късно вечерта пък, неизвестни засега лица са замеряли с камъни влак в междугарието Пловдив-Пловдив разпределителна-Изток. Счупено е неподвижно стъкло на първия вагон.

Влакът е престоял в гара Крумово от 21:33 часа до 22:15 часа, за да бъде оказана спешна медицинска помощ на две пътнички, контузени във влака. Пострадалите са две момичета на 19 години.

Те са откарани в болница в Пловдив

Това е втори случай на подобен инцидент с пострадали хора за последните няколко дни.

От пресцентъра на БДЖ уточниха, че за 2019 г. е имало 65 случая на замеряне на влакове с камъни, като няма пострадали. През 2020 са станали 79 такива инцидента с трима пострадали служители на превозвача, машинисти. От началото на тази година вече има 5 случая, при които пострадалите са трима души.

По повод на безопасността в железопътния транспорт са провеждани няколко срещи с главния секретар на МВР и регионалните поделения на Жандармерията за координиране и

предприемане на по-сериозни мерки по този проблем,

уточниха от БДЖ.

Петър Бунев, председател на на жп синдиката към КНСБ каза, че е бил в локомотива при подобен инцидент, когато на влакът се е сблъскал с голям камък поставен умишлено на релсите и то в участък, където скоростта е над 100 км/час. „Плугът на машината бе тотално разбит“, обясни той. Синдикалистът припомни и за нередките кражби на болтовете, крепящи релсите към траверсите.

„Като ги хванат обаче пресмятат, че стойността им е ниска и не ги съдят изобщо“, казва той. Според Бунев подобни инциденти и като този в Пловдив не са рядкост и мерките трябва да са образователни. Той определи като голяма грешка разформироването на транспортната полиция. „Трябва ред и отговорност от службите. Транспортна полиция знаеше къде да праща патрули и беше специализирана“, поясни Бунев.

По повод на мерките за обезопасяване на машините, той съобщи, че имало идея да се сложи блиндиращо фолио на стъклата на локомотивите и така машинистите да се предпазят от парчетата стъкла, но тя засега не е рализирана. По думите му, такова „чудо“

го няма никъде – да се мятат камъни по влаковете,

най-много да ги надраскат. „За мен най-важното е контролът и завишаване на наказанията за подобни деяния. Много пъти е повдиган този въпрос, но нищо конкретно не се предприема“, допълни Бунев.