Ревизоро: Славея Стоянова разплете аферата с италианския боклук

Ревизоро: Славея Стоянова разплете аферата с италианския боклук

Крехка дама на средна възраст с огромен професионален опит сяда върху бурето с боклук, което едва не запали държавата след поредица от разкрития за нелегален внос у нас на отпадъци от Италия и нерегламентираното им изгаряне в пещите на няколко ТЕЦ-а. Славея Стоянова е специалист с голяма експертиза. На нея в правителството ще разчитат да разплете докрай конците на аферата в нелегалния бизнес с отпадъци. Предложението г-жа Стоянова да смени арестувания Красимир Живков във ведомството е на ресорния министър Емил Димитров-Ревизоро, който е от квотата на ВМРО.

„Славея Стоянова не е политическо лице, а човек от системата, която в последните месеци помогна за спирането на ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, работещи по ръба на закона“, обясни самият Емил Димитров пред БНТ. Той я похвали за заслугите й при разкриването на аферата с италианския боклук.

„Всички данни към прокуратурата е изготвила Славея Стоянова (за отпадъците -бел.ред.). Тя помогна за подготвянето на документите за италианските боклуци, складирани на пристанищата във Варна и Бургас. Тя беше единствената, която можеше да заеме този пост. Аз я предупредих, че от утре животът й няма да е същият и ще чуе за себе неща, които не е предполагала, че ще чуе“, каза още Ревизоро.

Стоянова ще отговаря за ресорите „Отпадъци“ и „Води“, където предстои усвояването на милиарди от Европейския съюз.

Животът на Славея Стоянова отдавна е свързан със зелената тема.

Завършила е „Биология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където е била състудентка с много активисти на различни природозащитни организации. В ПУ идва по популярната във времето на соца формула Рабфак – форма на обучение, заимствана от Съветския съюз. В „работническите факултети“ навремето вузовете приемаха целево кадри, изпращани от големите заводи и мини. Славея дошла в Пловдив по линия на Оловно-цинковия комбинат в родния си Кърджали, където започнала работа още след завършване на училище. След като се дипломира в ПУ, се връща на работа в завода. Там се издига от експерт по екологията до изпълнителен директор.

Управлява закъсалия вече металургичен гигант след приватизацията му от скандалния бизнесмен Валентин Захариев.

След фалита на предприятието Стела Стоянова минава на държавна служба. От 2015 година е шеф на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в МОСВ, като заема мястото след конкурс.

Името й нашумя през 2013 година, когато Стоянова кандидатства за шеф на еко инспекцията в Хасково, в чийто обхват на действие е и област Кърджали. По онова време на власт е правителството на Пламен Орешарски. Тогава от партийната организация на ГЕРБ в родопския град написаха гневна декларация срещу евентуалното й назначение. По онова време председател на ГЕРБ в Кърджали е Цвета Караянчева, днес председател на Народното събрание.

КЪРВАВОТО ПИСМО ОТ ГЕРБ – КЪРДЖАЛИ

„Ако е вярно, че Славея Стоянова е фаворитът на управляващите за поста, това означава две неща. Че мнозинството има или много къса памет, или прекалено къса резервна скамейка. А вероятно и двете, взети заедно.

В продължение на години оглавяваното от г-жа Стоянова предприятие тровеше въздуха на Кърджали, разиграваше контролните институции, тотално погазваше екологичните норми и укриваше информацията за това, докато накрая бе загробено от собственика Валентин Захариев и дясната му ръка Славея Стоянова. Назначението й за шеф на РИОСВ не може да се изтълкува по друг начин освен като гавра и с държавните органи, и с комитета на майките, които протестираха срещу периодичните обгазявания от производството на завода, и с всички жители на града и района.

Доскоро яростен противник на екоинспекцията, сега от нея се очаква да съблюдава екозаконодателството и да санкционира замърсителите. Звучи като анекдот, ако не беше пример за корпоративен натиск и грубо заобикаляне на обществения интерес. Настояваме коалиционните партньори БСП и ДПС да признаят стоят ли зад кандидатурата на г-жа Стоянова, има ли сделка с Валентин Захариев и кой ще поеме политическата отговорност за спорния кадрови кадрил, който предизвиква масово възмущение сред кърджалийци“, се казва в декларацията на ГЕРБ – Кърджали от август 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *