Разследват инцидента с издъхналото от кренвирши 5-годишно дете

Разследват инцидента с издъхналото от кренвирши 5-годишно дете

Прокуратурата иззе болничната документация за 5-годишното дете, което почина в неделя вечерта в областната болница във Велико Търново. Версиите на медиците и на роднините за причината за смъртта се разминават. За инцидента е образувано досъдебно производство.

5-годишното момиченце от село Водолей и дядо му постъпили вчера по обяд във великотърновската болница. Привечер състоянието му се влошило, започнали неотложни реанимационни действия, съобщи медицинският директор д-р Галина Гарева.

„Извършена е интубация, обдишване с амбу, сърдечно-съдов масаж, но сърдечната дейност не се възстановява“, обясни медикът.

В болницата има вътрешна проверка за смъртта на детето. Най-вероятната причина е задавяне с кренвирш, даден от дядото, посочи д-р Гарева.

„От трахеята в хода на реанимационните мероприятия са извадени голямо количество от тези недосмлени продукти“, обясни тя.

Между даването на колбаса и повръщането са минали поне 4 часа, състоянието на момиченцето се влошило сред поставяне на инжекция. Това обяснява дядото Йордан Асенов, като твърди категорично: „Според мен инжекцията е причината. Докато я ударят, две минути е действала и тогава детето повърна и до там“.

За инцидента болницата не беше уведомила полицията и прокуратурата, които се самосезираха от медиите. Семейството не е решило ще има ли съдебни претенции към болницата.

„Такива възможности нямаме да ги съдим. Те ще се защитят, винаги ще се защитят“, заяви дядото Йордан Асенов.