НОВИНИТЕ

Разследван за мафия политик пак разклати италианското правителство

Разследване за връзки с калабрийската мафия „ла ндрангета“ на лидера на партията Съюз за демократите от центъра /СДЦ/ Лоренцо Чеза се превърна в истинска „бомба“ за италианското правителство само ден след гласуваното му доверие в Парламента.

Просто защото завчера кабинетът на премиера Джузепе Конте оцеля благодарение на депутатите и сенаторите от въпросната формация, които го подкрепиха с други колеги от опозицията и така заеха в управляващото мнозинство мястото на напусналата го партия „Италия Вива“.

Ден по-късно пък се очерта перспективата народните избраници от СДЦ и някои отцепници от дясната партия на Силвио Берлускони „Форца Италия!“ да влязат официално в правителствената коалиция, като щастливците сред тях заемат дори министерски кресла. Но разпространената снощи новина за прокурорското разследване срещу Лоренцо Чеза поряза жестоко амбициите на съпартийците му да се включат в изпълнителната власт, а управляващото мнозинство се оказа без спасилата го патерица от иначе идейно-партийни противници.

Веднага след избухването на скандала в четвъртък премиерът Джузепе Конте бе приет от президента Серджо Матарела, с когото обсъди пътищата за излизане от неприятната ситуация. Ако се вярва на дописките в днешните италиански вестници, държавният глава е бил истински ядосан от развитието на политическата криза и е помолил министър-председателя или да намери основата за обединяване на широк крък политически сили в нова стабилна правителствена коалиция, или да подаде оставка и да бъдат произведени предсрочни избори, две години преди изтичането на мандата на сегашния Парламент.

Според някои анализатори Конте бил призован от президента Матарела да преговаря отново с обърналата му гръб формация „Италия Вива!“ на експремиера Матео Ренци и дори с определено дясната партия „Форца Италия!“ на Силвио Берлускони. Само и само да бъде заформена мощна управляваща коалиция, която да се отнесе отговорно към многобройните проблеми на страната и да се опита да ги реши в интерес на всички италианци.