НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Разногласия в ЦИК заради регистрации на партии с подписи на починали

Разногласия в ЦИК предизвикаха откритите подписи на починали хора в регистрации на партии за вота на 2 октомври.

По време на заседанието на ЦИК заместник-председателят на комисията Цветозар Томов каза, че ще гласува против регистрацията на всички партии и коалиции, в чиито подписки има подписи на повече от 50 починали лица. Той гласува против регистрацията на „Българска социалдемокрация – Евролевица“, „Правото“ и „Пряка демокрация“.

Наличието на толкова подписи на починали хора в една подписка не може да се дължи на случайни фактори, каза Томов относно подписката на „Пряка демокрация“ и уточни, че техният брой е 86.

Когато има 2500 подписа, които съответстват на положилите ги лица, е налице изискването на Изборния кодекс, посочи заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение да регистрира политическите партии „Българска социалдемокрация – Евролевица„, МИР, „Правото“, „Има такъв народ“ и „Пряка демокрация“ за участие в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г.