Разкриха още една срамна шашма на Петков: Въртя един кран, по който не тече газ…

Разкриха още една срамна шашма на Петков: Въртя един кран, по който не тече газ…

Служебното правителство завърши интерконектора с Гърция. Нещо, което трябваше редовното правителство да свърши. Станахме свидетели на неловка ситуация, в която бившият премиер искаше да си направи ПР, като въртя един кран, по който не тече газ. Това каза Александър Иванов от ГЕРБ в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Той коментира и течовете на газ от „Северен поток“ 1 и 2: Германците са в доста неизгодна ситуация. Всички ще страдаме от тази цена, която ще бъде заради недостига на газ. От ГЕРБ мотивирахме и апелирахме, че трябва да има дългосрочни договори за газ.

Това се направи от служебния кабинет и виждаме намаляване на цените.

По думите му към момента „Газпром“ не е сигурен доставчик на газ.

Ние апелираме за възстановяване на програмата за енергийна ефективност – саниране на блокове, която сме правили с европейски средства. На хиляди български семейства по времето на ГЕРБ бяха осъвременени техните блокове.

Това е резонна мярка, която трябва да бъде продължена. Защо „Продължаваме промяната“ изключиха тази мярка и къде са 12 млрд., които трябваше да са използвани за подобни мерки?

Българите и бизнеса са притеснени за зимата, защото имаше заявки от управлението на Кирил Петков за три пъти по-евтин газ, а видяхме много високи цени.

Имаме формула – компенсацията за небитови потребители да бъде продължена. Ако нямаме редовно правителство, което да предложи устойчиви решения, ще наблюдаваме един сериозен риск, добави Иванов.

Той отбеляза, че компенсациите за небитовите потребители се изплащат от Фонда за енергийна ефективност. И добави, че ГЕРБ смята да разшири тази мярка, като започне да се изплащат компенсации и за газа.

Държавният ни дълг беше управляван некомпетентно и не беше в интерес на държавата и гражданите. В последните три парламента се приеха неотменими ангажименти за българската хазна. Предупреждавах Асен Василев, че политиката, която водим в публичните финанси, застрашава благоразумното харчене на финансите, каза още той.

Иванов апелира гражданите да гласуват за партии, които са доказали, че могат да се справят с кризите.