Разкриха защо мъжете са по-застрашени от COVID-19

Разкриха защо мъжете са по-застрашени от COVID-19

Лекари от Пекин установяват, че мъжете и жените са еднакво често заразявани с новия вид коронавирус, но много по-често мъжете стигат до интензивно лечение и два пъти повече от жените умират от COVID-19. Техните открития са публикувани в Frontiers in Public Health.

„В началото на януари забелязахме, че броят на мъжете, починали от COVID-19, е малко по-голям от този на жените. Това ни накара да се замислим с какво е свързано – увеличената вероятност от инфекция на SARS-CoV-2 или смърт от вируса. Никой досега не е правил такива изследвания, което ни накара да проведем наше изследване”, каза Ян Цзинкуи, лекар от болница в Пекин, Китай, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Почти от първите дни след избухването на коронавирусната епидемия SARS-CoV-2 в Ухан, лекарите започнали да забелязват, че заболяването COVID-19, което я причинява, е много по-вероятно да зарази и убие мъжете, отколкото жените.

Първоначално биолозите свързват тези различия с факта, че белодробните клетки на мъжете съдържат значително повече ACE2 рецепторни молекули, които вирусът използва за инфекция, отколкото подобни телца в дихателните органи на жените. Впоследствие мненията на експертите били разделени, въпреки че повечето лекари продължават да вярват, че мъжете наистина са по-податливи на това заболяване.

Цзинкуи и неговите колеги проучили този проблем подробно, разглеждайки статистиката, получена както при лечение на пациенти в тяхната собствена болница, така и в други болници в Китай. Общо учените изследвали медицинската история на повече от 1000 пациенти, принадлежащи към най-разнообразни възрастови и социално-икономически категории.

Анализът на тези данни неочаквано показал, че шансовете за инфекция са приблизително еднакви както за мъжете, така и за жените, но вероятността от смърт от COVID-19 и развитието на усложнения е значително различна.

По-специално делът на мъжете сред жертвите на коронавирус е 70%, което е характерно и за броя на пациентите, които са били на интензивно лечение и се нуждаят от апарат за изкуствено дишане.

Интересно е, че подобен модел се наблюдава и сред жителите на Китай, които са имали ТОРС през 2003 г. Според учените това се дължи на факта, че неговият патоген също използва ACE2 рецептори, за да проникне в клетките на белите дробове и други тъкани на човешкото тяло.

Според учените подобни разлики в естеството на развитието на COVID-19 при представители на по-силния и по-слабия пол трябва да се вземат предвид както при прогнозиране на по-нататъшното развитие на епидемията, така и при избора на методи за лечение на пациенти, които вече са заразени със SARS-CoV-2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *