Раздават пакети с храна за нуждаещи се

Раздават пакети с храна за нуждаещи се

От днес във всички области в страната започва кампанията по предоставяне на пакети с хранителни продукти на най-нуждаещите се.

Около половин милион българи ще бъдат подкрепени с близо 5 хиляди и 500 тона храни на обща стойност над 13 милиона лева. Пакетите са осигурени по Оперативната програма за храни и материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се.

Поредното раздаване на пакети с храни е последното от стария програмен период. Следващото е планирано догодина по новата програма. Освен храна, близо 530 000 нуждаещи се ще получават и хигиенни материали. Топъл обяд ще има за минимум 50 000 души. Ще има и най-малко 10 000 пакета за подпомагане на новородени и навършили 6-месечна възраст деца.

10 000 деца до 3-годишна възраст ще могат да ползват ваучери за детска кухня.

Заместник-министърът на труда и социалните грижи Иван Кръстев обаче коментира, че се обмисля оптимизация, тъй като много често обществените поръчки за храните се обжалват и това бави тяхната доставка.

Има промени в пакетите и в броя на храните, поясни Димитър Русев, председател на БЧК Велико Търново:

„Малък пакет – това са едночленни семейства, които ще получат 17,540 кг. Големият пакет са тричленни и по-големи семейства, които ще получат 27,690 кг. Включват храните, които бяха и предната година, без ориз и без олио“.

Във Велико Търново пунктът е променен. Хранителните пакети ще се раздават в клуба на ул. „Козлодуй“ № 4 до парка „Дружба“.