Разгромна победа за партията на Вучич в Сърбия, опозицията бойкотира

Разгромна победа за партията на Вучич в Сърбия, опозицията бойкотира

Партията на Александър Вучич печели парламентарните избори в Сърбия на фона на бойкотирането на вота от страна на опозицията. Управляващата формация на Вучич печели над 63% от гласовете, според предварителни резултати, огласени от Сръбската избирателна комисия, предаде БНР. Социалистите на Ивица Дачич, които са втори, получават над 10%.

Данните на две социологически агенции също дават преднина на формацията на държавния глава с 62%, партията на Дачич е втора с близо 11%, трети е Сръбският патриотичен съюз, който до момента получава малко повече от 4%.

Лидерът на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич заяви, че формацията му е спечелила над 2 милиона гласа. В обръщение след вота той посочи, че партията му е получила най-голямото доверие на гражданите в историята, но към нея има и сериозно предупреждение от страна на народа – представителите й да бъдат още по-отговорни, сериозни и усърдни.

„Това не значи, че народът е доволен от нас. Това значи, че той е разбрал и знае каква отговорност и сериозно отношение иска в бъдеще. Означава, че иска от нас и да се променим – да бъдем много повече от това, което сме били до момента, да дойдат много млади хора, които гражданите до момента не са могли да видят, да вложим много повече енергия от досега и всяко усилие да бъде още по-голямо.“ – каза Вучич.

Лидерът на Сръбската социалистическа партия Ивица Дачич честити изборната победа на Александър Вучич. По думите му е много важно, че Сърбия е запазила политическата си стабилност, като се имат предвид предизвикателствата, пред които е изправена, когато става дума за държавни и национални интереси. Дачич изрази задоволство от изборните резултати и посочи, че партията му е готова да продължи сътрудничеството си с формацията на Вучич, ако това е в интерес на държавата.

Парламентарният вот обаче беше бойкотиран от някои опозиционни сили. Лидерът на Алианса за Сърбия Драган Джилас коментира, че „фалшивите избори на Александър Вучич“ са се провалили.

„Бойкотът изпълни смисъла си – напълно оголи режима и днес всички можаха да видят как изглежда Сърбия: заплахи към гласоподавателите, купуване на гласове, „български влакове“, лица, гласуващи по няколко пъти. Тези лъжовни избори не успяха – на тях излязоха по-малко от 50 на сто от гражданите на Сърбия.“ – обобщи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *