Разбиха схема за издаване на фалшиви здравни пропуски за COVID-19 в Италия

Разбиха схема за издаване на фалшиви здравни пропуски за COVID-19 в Италия

От 6 август пропускът е необходим в страната за достъп до фитнес зали, плувни басейни, музеи, кина и ресторанти на закрито

Италианската полиция блокира днес няколко групи в мобилното приложение Telegram, в които потребителите са можели да купуват фалшиви здравни пропуски за COVID-19, необходими за достъп до редица услуги и дейности, предаде Ройтерс. Здравният пропуск удостоверява, че притежателят му е получил поне една доза ваксина срещу COVID-19, има отрицателен тест или наскоро се е възстановил от вируса.

От 6 август пропускът е необходим в Италия за достъп до фитнес зали, плувни басейни, музеи, кина и ресторанти на закрито, а от 1 септември ще бъде задължителен за студентите в университетите и за пътуване с влакове, самолети, кораби и автобуси на дълги разстояния.

Полицията каза, че е спряла 32 групи в Telegram, действащи в страната и предлагащи фалшиви здравни пропуски на хиляди абонати за 500 евро в криптовалута или ваучери за онлайн пазаруване.

Четирима души са разследвани по подозрения в измама и подправяне на документи.

Около 66 процента от италианците са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, а близо 55 процента са напълно ваксинирани.

Много хора в Италия обаче не искат да се ваксинират, а въвеждането на здравния пропуск предизвика протести от граждани, които казват, че това е потъпкване на свободите и косвен начин за налагане на задължителна ваксинация.

По данни на здравното министерство около 20 милиона здравни пропуска са свалени през интернет в страната, чието население е близо 60 милиона.