Радост в стреса: Бейбибум по време на карантината

Радост в стреса: Бейбибум по време на карантината

Бейбибум отбеляза столичната болница „Шейново“ по време на карантината, когато там са се родили около 390 бебета. Появилите се на бял свят при извънредното положение са с 29 повече в сравнение със същия период миналата година. А от началото на годината има 10-процентен ръст на ражданията всеки месец. 2 пациентки с антитела срещу коронавирус пък са преминали през лечебното заведение, директорът д-р Румен Велев, цитиран от Нова тв.

„Тези антитела бяха от т.нар. тип. IgG. Което означава, че те се бяха срещнали с вируса. Но бяха съвършено здрави клинически. Но ние не знаехме дали те могат да заразяват. За тази цел ни беше нужно да направим PCR тестове, които изискваха време. За това ги настанявахме в COVID отделението”, обясни той.

Раждането на една от пациентките е преминало именно в това отделение. Наложило се да бъдат карантинирани 7 души от екипа на болница „Шейново”. Д-р Велев обясни, че до този момент няма заразени с COVID-19 служители на лечебното заведение. Той допълни, че у жените, на които им предстои раждане, няма страх от вируса. Не такава била ситуацията обаче по време на извънредното състояние.

Директорът на „Шейново” допълни, че в болницата е имало пациентки с ХИВ и с хепатит Б. „Подобни ситуации за нас са ежедневие. Когато ние знаем тези неща, вземаме всички необходими мерки и рискът от някакво заразяване е изключително минимализиран. Но при коронавируса не знаем дали сме се заразили или не. И второ – ако сме били в контакт със заразен пациент, трябва да излезем в 14-дневна карантина”, коментира д-р Румен Велев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *