Работодатели искат медицински екипи да ни ваксинират в офиса

Работодатели искат медицински екипи да ни ваксинират в офиса

Медицински екипи да ни имунизират срещу COVID-19 направо в офиса, когато ваксинацията стане масова. Това обсъждат вече работодатели от АИКБ. Засега дискусията се води само в асоциацията, но скоро предложение ще бъде отправено на други работодателски организации и синдикати. Това обяви пред „Монитор“ изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

„Това ще е много по-лесно за организация, отколкото да ходиш до личния си лекар. Спокойно може да бъде осигурено от всеки работодател и медицински екип да имунизира в офиса. Трябва да се помисли върху това, вече водим вътрешни разговори“, заяви той. Според него това няма да доведе до опасност бизнесът да ни задължава да се имунизираме задължително. Но Иванов отчете, че нагласите към ваксините се променят непрекъснато и вече вървят в посока на това хората да се имунизират.

„Все пак трябва да се намери някакво решение, за да излезем от ситуацията. Но се опасявам, че поне още година ще сме в това положение. Миналата година се надявахме, че след първото шестмесечие ще има повишаване на икономическата активност, но това не се случи. А и ако това продължи, ще има две години загуби за туризма, което е убийствено“, коментира Иванов. Той добави, че икономическият спад за миналата година ще е около 4%, като през четвъртото тримесечие едва ли ще се отчете възстановяване.

„Очакванията за 2021 година беше за ръст, но той няма да се състои. 15 000 пък са новите безработни през декември, което е очаквано за затварянето“, обясни още експертът. Като нова тенденция на пазара на труда пък е съкратени от секторите хотелиерство и ресторантьорство да се пренасочват към индустрията, която може да поеме безработни и има търсене. Стагнация се забелязвало и в IT сектора, където не се търсели нови кадри.