Работодателите в Испания се обявиха против увеличение на минималната заплата

Работодателите в Испания се обявиха против увеличение на минималната заплата

Работодателските организация в Испания са категорично против увеличаването на минималната работна заплата до края на тази година.

Основният им аргумент е, че пандемията от Ковид-19 все още има силен ефект върху икономиката на страната и затова трябва да се изчака, преди да се предприемат подобни стъпки.

В момента минималната работна заплата е 950 евро. По предложение на профсъюзите правителството на Педро Санчес предложи увеличение за остатъка от годината между 12 и 19 евро на месец, което е в диапазона 1,2% и 2%, но срещна съпротивата на работодателските организации.

Според директора на Испанската Конфедерация на бизнес организациите Антонио Гараменди те не са против увеличението по принцип, но не го одобряват сега, защото моментът все още „е деликатен“ от икономическа гледна точка. Според него покачването на минималната работна заплата „може да нанесе много щети“, защото през последните три години тя вече е повишена с 30%. По думите на Гараменди, на този етап е много по-важно да се удължи инструментът за подпомагане на фирмите в условията на пандемия до края на декември, защото все още много сектори са засегнати от кризата.